2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ennyi káros anyag kibocsátását eredményezte a glasgow-i klímacsúcs

Az esemény igencsak károsító hatással volt a környezetre, miután a résztvevők magánrepülővel érkeztek a klímacsúcsra.


 
A napokban zajlott Glasgow-ban a COP26-kllímacsúcs, ami azonban a BBC szerint igen nagy ökológiai lábnyomot hagyott maga után. A légi közlekedést figyelő statisztikákra hivatkozva azt írják: október 27-e és november elseje között 182 repülőgép szállt le Glasgow-ban vagy a környékén. Ebbe nem számítanak bele a teherszállító gépek, amelyek például a Biden harminc autóból álló konvoját szállították. 

A repülőutak üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, legfőképpen szén-dioxidot, és a repülőgépek bocsátják ki a legtöbb káros anyagot az összes személyszállító jármű közül. Ami javíthat a statisztikán, az a repülő mérete, vagy a kihasználtság. Ebből a szempontból tehát a magángépek jóval szennyezőbbek, mert a kibocsátott szén-dioxid csak kevés utasra oszlik el.

A BBC a leggyakrabban használt repülőgépmodellt veszi alapul, a Cessna Citation XLS-t, amely átlagosan 857 liter üzemanyagot éget el óránként. A portál ezután azt veszi számításba, hogy a legtöbb G20-as vezető Rómából repült Glasgow-ba. A repülőút körülbelül 2 óra 45 perc, tehát 2356 liter üzemanyagra van szükség.

A brit energetikai és iparági stratégiáért felelős minisztérium (Department for Business, Energy and Industrial Strategy, BEIS) szerint egy liter üzemanyag 2,52 kg szén-dioxidot bocsát ki a környezetbe, tehát a Róma-Glasgow út 5,9 tonna szén-dioxidot termel. A minisztérium szerint ugyanakkor, mivel a repülők nagy magasságban bocsátják ki a gázokat, ezért a hőmérsékletet is nagyobb mértékben növelik, ezért a számot 1,9-el kell felszorozni. Egy ilyen repülőút tehát 11,3 tonnányi szén-dioxidot bocsát ki. 

A BBC hozzáteszi: ha ezek a vezetők menetrend szerinti kereskedelmi járatokon indultak volna Glasgow-ba, negyedannyi lett volna a károsanyag-kibocsátás, hiszen több utast tudtak volna szállítani.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató