2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Hamisított náci LEGO-figurák bukkantak föl egy magyar hirdetőoldalon

A dán óriáscég közölte: semmi közük ezekhez a figurákhoz.


 
 
A többszörösen is jogsértő hamisítvány 1500 forintba kerül – írja a Blikk.

Hozzátették: Náci tiszteket és Adolf Hitlert ábrázoló hamisított legókat árulnak egy magyar hirdetőoldalon. A lap talált egy vörös csillagos katonát is, noha 2012 óta bűncselekmény önkényuralmi jelképeket megjeleníteni, kivéve, ha az művészeti vagy ismeretterjesztő célú, írják. Egy névtelenséget kérő történész azt mondta, hogy a birodalmi sasos, vaskeresztes, kefebajuszos minifigurában a többség a náci diktátort látja, függetlenül az ábrázolás pontatlanságaitól. Az 1933-1945 közötti Német Birodalom tárgyai iránt mindenhol rendkívül nagy a kereslet, Magyarországon is – tette hozzá.

Hangsúlyozták: a fentieket megerősítette egy gyűjtő is, aki szerint egész háborús szetteket is árulnak. Egyértelmű a gyűjtőknek is, hogy

ezek nem valódi legók, de megveszik, mert hiába hamisak, egyediek.

A főleg Pekingben gyártott kis figurákat a magyar eladók külföldi oldalakon veszik olcsóbban annál, ahogy idehaza kínálják. A Blikk megkereste a LEGO Csoportot is. A dán óriáscég közölte: semmi közük ezekhez a figurákhoz, köztudottan elkötelezettek a gyerekek inspirálása, fejlesztése mellett, soha nem készítenének ilyen terméket. Mindig megteszik a szükséges lépéseket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok, a fogyasztók jogainak védelme érdekében. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd közölte: ezeket a figurákat az  önkényuralmi jelképtől függetlenül bűncselekmény hamisítani.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztést jelenthet,

ha üzletszerűen követik el, különösen jelentős vagyoni hátrány esetében pedig már öt-tíz évre számíthat az elkövető, írják.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató