2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Létrejött a gazdasági unió Oroszország és Belarusz között

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök aláírta a két állam gazdasági uniójának létrehozásáról szóló szerződést − írja az Ukrajinszka Pravda. A dokumentum jóváhagyja mind a 28, szeptemberben megvitatott együttműködési programot. A két állam unióját létrehozó szerződésbe foglaltak főbb részei 2021 és 2023 között valósulnak meg.

Putyin szerint az integrációs rendelet aláírása olyan előrelépés, amely mindkét ország lakosságának előnyös, és „nem kapcsolódik a belpolitikai helyzethez”. A szerződésen kívül a két vezető elfogadta a migrációs politika koncepcióját és jóváhagyta a katonai doktrínát.

Az uniós államra vonatkozó programok magukban foglalják:

a monetáris rendszerek integrációját,
a közvetett adók beszedésének általános elveit,
a nyugdíj- és társadalombiztosítási kérdések közös megközelítését,
a terrorizmus elleni küzdelmet és
a közbeszerzésekhez való kölcsönös hozzáférést. 

Emellett a makrogazdasági politika általánossá válik, az országok integrálják a fizetési rendszereket és harmonizálják a monetáris politikát, közös olaj- és gázpiacokat alakítanak ki.

A 28 együttműködési programról csak általánosságban számolnak be, megvalósításuk részletei még nem ismertek. Raman Halovcsenka belarusz miniszterelnök szerint a közös gázpiac alapelveit 2022 júliusáig dolgozhatják ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató