2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Reviczky Gábor is a Nemzet Művésze lett

Ebben az évben hat alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjátadón hangsúlyozta: a magyar kultúra több gyökérből táplálkozik és ez adja a sokszínűségét, erősségét. Különféle kultúrák hatottak egymásra ezáltal egy olyan új minőség jött létre, egy olyan színfolt, amely máshol nem található.

Önök ennek a kultúrának a képviselői, akik értékteremtő tevékenységükkel idolokká, példaképpé váltak”

– méltatta a díjazottakat a miniszter.

A díjat 11 művészeti kategóriában ítélhetik oda. Az elismerést idén a képzőművészek közül Aknay János festőművész több évtizedes kimagasló művészi tevékenysége és művészetszervező tevékenysége elismeréseként, Maurer Dóra grafikus-festőművész pedig alkotói életútja elismeréseként vehette át.

A filmművészet kategóriában András Ferenc filmrendező kiemelkedő alkotói életútja elismeréseként lett a nemzet művésze.


Reviczky Gábor színművésznek pedig – a színházművészet díjkategóriában – a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért, valamint filmszerepekben nyújtott feledhetetlen és hiteles alakításáért kapta meg a díjat. A zeneművészet kategóriában is két díjazott van idén: Sapszon Ferenc karnagyot, zeneszerzőt a zeneművészet és kórusművészet területén kimagasló, összefogó, felemelő művészi tevékenysége folytatásáért, Zádori Mária énekművészt pedig kiemelkedő művészi teljesítményéért, reneszánsz és barokk zeneművek autentikus előadásáért, valamint a régi magyar muzsika ápolásáért és megismertetéséért ismerték el a Nemzet Művésze címmel.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató