2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Uniós szóvivő: Lengyelországnak az Európai Bizottsághoz kell fordulnia, de fal építését nem támogatják

Lengyelországnak igényelnie kellene az uniós hatóságok segítségét a Fehéroroszországgal közös keleti határon kialakult migrációs helyzetre tekintettel – jelentette ki Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz rezsim, a migránsok kihasználásával „kétségbeesett” kísérleteket tesz az Európai Unió destabilizálására, amelynek következtében ismét több száz migráns gyűlt össze a fehérorosz-lengyel határon. „A legfontosabb feladat most az, hogy hatékonyan védjük meg a határainkat, olyan uniós értékeken alapuló eszközökkel, amelyek méltányosak és humánusak az érintettekre nézve” – emelte ki.    

Hozzátette:

közös uniós határt, csakis közös eszközökkel lehet a legjobban védeni, ehhez az uniós hatóságok

– a Frontex határvédelmi ügynökség, az EASO menekültügyi és az Europol bűnüldözési hivatalok – nyújthatnak segítséget.

 Adalbert Janz szóvivő szerint ezek a hatóságok segítenek a migránsok nyilvántartásba vételében, a menedékkérelmek feldolgozásában, és erősítik az embercsempészet elleni küzdelmet. Lengyelországnak először is hivatalosan kérnie kell ezt a segítséget, ahogyan azt a bizottság korábban is szorgalmazta – tette hozzá.    

Dana Spinant bizottsági vezető szóvivő nyomatékosította:

az Európai Unió nem finanszíroz se falakat, se szögesdrót-kerítéseket, helyettük inkább a határok védelméhez kapcsolódó felszereléseket és kapacitások megerősítését támogatja pénzügyileg.  

 Peter Stano uniós külügyi szóvivő arról tájékoztatott, hogy az EU-tagállamok kormányait tömörítő Tanácsban, már tárgyalások folynak arról, hogy sürgősen módosítani kell a már folyamatban lévő szankciókat az elnyomó minszki vezetés ellen, úgy hogy azok már az aktuális hibrid fenyegetésekre válaszoljanak.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató