2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Von der Leyen olajat önt a tűzre: „elfogadhatatlan, hogy a fehérorosz vezetés céljai elérésére használja fel a migránsokat”

Az Európai Unió képviseletében ezúttal is sikerült nagyot homorítani az Európai Bizottság elnökének. Ursula von der Leyen a lengyel határon átgázolni akaró migránsokról fogalmazva elfogadhatatlannak nevezte, hogy a fehérorosz vezetés politikai céljai elérésére használja fel a bevándorlókat. Megállapíthatjuk tehát, hogy a brüsszeli lényeglátás ezúttal is határtalan maradt.

Fehéroroszországnak fel kell hagynia az emberi életek veszélyeztetésével – fogalmazott a bizottság elnöke. Elmondta, hogy beszélt a lengyel, a litván és a lett kormányfővel, akiket az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosított.

Von der Leyen felszólította a tagállamokat a fehérorosz hatóságokkal szembeni kiterjesztett szankciórendszer jóváhagyására is.

Tájékoztatott arról, hogy Margarítisz Szkínász európai értékekért felelős uniós biztos, a bizottság alelnöke és Josep Borrell, az EU kül – és biztonságpolitikáért felelős főképviselője társaságában a küldő- és a tranzitországokba utazik a héten.

A bizottság képviselői fel kívánják hívni a helyi vezetők figyelmét: tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy állampolgáriakat ne téveszthesse meg a fehérorosz vezetés.

A bizottság emellett meg fogja vizsgálni, miként lehet szankcionálni azokat a harmadik országbeli légitársaságokat, amelyek aktívan részt vesznek az emberkereskedelemben. A testület továbbá az ENSZ-szel és szakosított szervezeteivel közösen feltérképezi, hogyan lehet megelőzni a humanitárius válság kialakulását, és biztosítani azt, hogy a migránsok a nemzeti hatóságok támogatásával biztonságosan visszakerülhessenek származási országukba – mondta Ursula von der Leyen,

Forrás: MTI, PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató