2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bild: A németek szerint hazájuk nem birkózott meg sikeresen a 2015-ös migránshullámmal

A németek többsége nem ért egyet Angela Merkel kancellárral, aki szerint beigazolódott az a 2015-ben tett híres kijelentése, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”, vagyis Németország megbirkózik a menekülthullámmal – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.


 
A Bild című lap megbízásából készített felmérés szerint a német lakosság 36 százaléka látja úgy, hogy az ország megbirkózott a menedékkérők tömeges beáramlásával. A többség, 53 százalék viszont nem ért egyet ezzel. A folyamat következményei közül 64 százalék a szociális rendszerre nehezedő többletterheket emelte ki elsőként, 52 százalék pedig úgy vélte, hogy a bűnözés növekedése a fő következmény. A társadalom sokszínűségének erősödését 31 százalék, a szakmunkáshiány enyhülését 17 százalék emelte ki az INSA közvélemény-kutató társaság adatai szerint.

A felmérést Angela Merkel visszavonulása kapcsán készítették

A felmérést abból az alkalomból készítették, hogy a 16 évi kormányfői munka után visszavonuló Angela Merkel a napokban egy interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte sikerült-e megbirkózni a menedékkérők 2015-ös beáramlásával, kijelentette, hogy „igen, megcsináltuk!”.

A Bild idézte Christoph de Vriest, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) – Angela Merkel pártja – belbiztonsági kérdésekre szakosodott egyik szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőjét, aki a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségétől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártra utalva kiemelte, hogy „biztosan sokat elértünk, de tény, hogy a migránsok ellenőrizetlen beáramlása 2015/2016-ban társadalmilag megosztotta Németországot és egy radikális jobboldali párt létrejöttéhez vezetett a parlamentjeinkben”.

Jobb lett volna megkímélni ettől Németországot”

Egy másik CDU-s politikus, Günther Oettinger volt uniós biztos hozzátette, hogy „sok mindent elértünk, de nem mindent”. Így a menedékkérőként érkezettek közül sokan beilleszkedtek a német társadalomba, de „vannak olyanok is, akik egyáltalán nem akarnak integrálódni”.

Angela Merkel 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, miszerint Németország megbirkózik a menekülthullámmal, majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők. Abban az évben minden korábbinál több, 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba. Az érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt és azóta is folyamatosan csökken. A 83,1 millió lakosú országban nagyjából 1,8 millió olyan ember él, aki menedékkérőként érkezett. Legnagyobb részük, 1,1 millió ember 2015 óta él az országban.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató