2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Morawiecki: Lengyelország védeni fogja az európai békét

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet kapcsán nyilatkozta ezt a lengyel kormányfő.

A lengyel-fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A miniszterelnök az előző napi, a határ fehérorosz oldaláról végrehajtott tömeges határsértési kísérletre reagált a bejegyzéssel. A lengyel határ védelmét nemzeti érdeknek nevezte, egyúttal aláhúzta: jelenleg az egész Európai Unió (EU) stabilitását és biztonságát éri fenyegetés.

Nem hagyjuk magunkat megrémíteni, Lengyelország az EU- és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét”

– olvasható a bejegyzésben.

A határhelyzet előzményei

Korábbi kormányzati közlések szerint a határt jelenleg a határőrség mellett mintegy 12 ezer katona védi, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai. A lengyel kormányszóvivő szerint a kormány folyamatosan kapcsolatban van az EU határvédelmi ügynökségével (Frontex).

Morawiecki kedd hajnalban a nemzetvédelmi miniszterrel, Mariusz Blaszczakkal együtt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében a határőrökkel és az őket támogató katonákkal találkozott. A határátkelő közelében a migránsok hétfő este sátortáborokat vertek az aznapi sikertelen tömeges határsértési kísérletek után.

A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította:

a fehérorosz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja.

Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Fehéroroszországba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be. Aláhúzta: az állami szuverenitás mértéke az, mennyire képes megvédeni határait, és professzionálisnak nevezte a lengyel határvédelmet.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Müller kedd reggel közölte: éjjel a lengyel-fehérorosz határon csak egyéni határsértési kísérleteket regisztráltak, nagyobb incidensre nem került sor. Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokat felügyelő lengyel miniszter szóvivője nagyon feszültnek minősítette a helyzetet. Szerinte a határnál hétfőtől táborozó 3-5 ezer migránshoz további csoportok csatlakozhatnak, a Fehéroroszország belterületéről átirányított külföldiek révén Minszk a lengyel határ tartós destabilizációjára törekedhet.

A határon fennálló helyzetről kedd délelőtt tanácskozik az Andrzej Duda kezdeményezésére hétfő óta már másodszor összehívott válságstáb, délután a kormány tagjai a szejm rendkívüli ülésén is beszámolnak róla.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató