2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az EU újabb szankciókat vetne be Belarusz ellen - Lukasenka az EU-t vádolja

Harminc fehérorosz állampolgárra, köztük a külügyminiszterre és az állami légitársaságra, a Belaviára is további szankciókat vetne ki az Európai Unió már a jövő héten. Ezt három diplomata is megerősítette a Reuters hírügynökségnek.

Ezekkel az intézkedésekkel most azért próbálhatnak nyomást gyakorolni Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnökre mert az EU és a NATO szerint fegyverként használja a bevándorlókat. Különböző közel-keleti országokból utaztattak embereket Minszkbe, majd onnan most éppen a lengyel határ közelébe, ahol épp ma meg is próbálták áttörni a határkerítést.

Utoljára júliusban döntöttek a Lukasenkához köthető gazdasági szereplők és állami vállalatok szankcionálásáról.

Lukasenka is reagált a migránshelyzetre,  az EU-t vádolja

Aljakszandr Lukasenka is nyilatkozott a kialakult helyzetről – számolt be a TASZSZ. Szerinte Belarusz nem engedheti meg magának, hogy hibázzon a migrációs krízis megoldásában, ugyanis az magával rántaná Oroszországot is.

Mi nem zsarnokoskodunk, mert tudjuk, hogy ha ne adj’ isten hibázunk vagy megbotlunk, azzal behúzzuk Oroszországot is. Oroszország egy szuperhatalom. Nem vagyok őrült, tökéletesen értem, hogy ez mihez vezetne. Tisztában vagyunk azzal, hol a helyünk, de nem fogunk letérdelni

− mondta a belarusz vezető, aki szerint Közép-Európában fegyvert fogni egyenlő az öngyilkossággal, ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy Leopard tankokkal harcoljanak a migráció ellen.

Clément Beaune, a francia külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára október 27-én azzal vádolta meg Lukasenkát és családját, hogy ők állnak a Törökországon és Dubajon keresztül tudatosan szervezett embercsempészet mögött.

A vádakra a belarusz elnök a Belarusian Telegraph Angencynek adott interjújában úgy reagált, hogy az Európai Unióban működő maffiaszervezetek intézik a migránsok szállítását.

Repülővel szállítják ide őket, majd viszik a határra, ahol az övéik – lengyelek, németek, ukránok – veszik át őket. És mindezt pénzért

− mondta Aljakszandr Lukasenka, aki szerint a Lengyelországban elfogott embercsempészek között nem voltak belaruszok, csak két orosz állampolgár. Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok.

Saját maffiaszervezetet hoztak létre, amely az átutaztatást biztosítja

− jelentette ki Lukasenka, aki szerint a migránsokat már várják Németországban és Franciaországban. Szerinte Belarusz ennek az útnak csak az egyik szakasza.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató