2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Genderlobbi ütheti fel a fejét Zuglóban, a helyi Fidesz tiltakozik

Zöld utat kaphat a Horn Gábor és tanártársai által megálmodott mozgóképművészeti gimnázium, amelyet az egykori SZDSZ-es politikus felesége, Niedermüller Anna által vezetett Ezer Gyerek Egyesület hozna létre a XIV. kerületben. Az alapítványt 54 ezer euróval támogatta az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség, amely fontos szerepet játszik a genderideológia kontinentális terjesztése terén.

Idén tavasszal oktatási tevékenység céljából pályázatot írt ki az Egressy út 178/G szám alatt található ingatlanra a szocialista Horváth Csaba által vezetett zuglói önkormányzat. Az épületet sokáig a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola jogutódja, a Budapesti Metropolitan Egyetem (BME) használta, ám bérleti viszonya 2020. augusztus 31-ével megszűnt.

A pályázatra hárman jelentkeztek: a BME maga, a Zeg-Zug Waldorf Egyesület, valamint a Niedermüller Anna által vezetett Ezer Gyerek Egyesület. Bár mind a három szereplő megadta volna az ingatlanért havonta fizetendő 5,3 millió forint + áfát, az egyetem időközben visszalépet, a Zeg-Zug Waldorf Egyesület az önkormányzattal történő együttműködési megállapodás alapján díjkedvezményre tartott igényt,

így a befutó határozatlan időre a Niedermüller-féle alapítvány lett.

Ugyan a kiírás lezárult, a végső előterjesztésről a XIV. kerületi képviselő-testület a novemberi rendes ülésén fog majd dönteni. Ha a testület zöld utat ad az Egyesületnek, Zuglóban kaphat otthont a Jancsó Miklós Mozgóképművészeti Gimnázium.

Balliberális körök a háttérben

Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester első házasságából született Niedermüller Anna, az Ezer Gyerek Egyesület elnöke. A DK-s politikus lánya az egykori SZDSZ-es államtitkár, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökéhez, Horn Gáborhoz ment feleségül. Az erzsébetvárosi vezető és a baloldali pénzemberrel, Bige Lászlóval hírbe hozott volt SZDSZ-es politikus több szálon is kötődik a Soros György-féle hálózathoz. Niedermüller Anna jelenleg is a sógora, Horn György által alapított középiskolában dolgozik; azonban 2010 előtt férjéhez hasonlóan kormányzati munkákat is vállalt (a Magyar Bálint-féle oktatási tárcánál), míg többedmagával fegyelmi eljárás alá nem vonták, mert összefonódásba került a pályázóval egy közbeszerzési eljárás nyomán.

Brüsszeli pénz, LMBTQ-lobbi

Az Ezer Gyerek Egyesület – melynek célja a köz- és felsőoktatásban, illetve a közművelődésben résztvevők számára képzések, programok indítása, szervezése, lebonyolítása, illetve közoktatási intézmény fenntartása – megalapításában, működtetésében komoly szerepet játszott az Európai Unió. A Fővárosi Törvényszék kapcsolódó bejegyzése alapján a szervezetet 54 ezer euróval (mai árfolyamon számolva közel 20 millió forinttal) támogatta az EU Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóságának háttér intézménye, az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA), amely jelentős szerepet játszik az LMBTQ-jogok kontinentális terjesztésében. Az EACEA az Erasmus+ keretében például számos LMBT-projektet valósított meg; és az Ezer Gyerek Egyesülettől sem állnak túl messze az érzékenyítő programok.

Horn a Jancsó Miklós Mozgóképművészeti Gimnázium nyomán így nyilatkozott: ez egy olyan új alternatív középiskola lenne, ahol a fiatalokat nem az állami intézményekre jellemző, „19. századi verbális kultúrával próbálják megkínálni”, hanem a vizuális kultúra felől közelítenének a világhoz.

Az iskola éppen azt nem tanítja meg nekik, amit használnak, a látás képességét, akár a mozgóképről, a digitális kultúráról vagy csak egyszerűen a vizuális szépségről van szó”

– állapította meg.

Fidesz: Horváth Csaba lépjen vissza!

Borbély Ádám fideszes zuglói önkormányzati és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő októberi sajtótájékoztatójukon arra szólították fel a szocialista városvezetést, hogy lépjen vissza a bérleti szerződéstől, az Egressy út 178/G szám alatt található ingatlan ne egy zavaros hátterű magánalapítványnak, hanem közoktatási intézménynek adjon otthont. A kormánypárti képviselők azt is kezdeményezték, az épületet ideiglenesen bocsássák a Colombus utcai Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola rendelkezésére, mivel az intézmény otthonát hamarosan felújítják. A 2,9 milliárdos forrást az állam biztosítja.

A projekt egyébként azért van több mint egy éves csúszásban, mert a szocialista vezetésű önkormányzat vonakodott megadni a tulajdonosi hozzájárulást a Colombus utcai intézmény felújításához. A késést Makrisz Agamennon (Rákosi Mátyás és Kádár János által is kedvelt görög származású szobrászművész) épületen található domborműve okozta, Horváthék a leszármazottak reakcióját várták.

Ideiglenes otthont a zeneiskolának!

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Makovecz Pál nemcsak a fideszes képviselőket, a teljes zuglói képviselő-testületet megkereste az Egressy úti ingatlan nyomán. A polgármesternek írt levelében kifejtette, az önkormányzat által felkínált, Ond vezér parkban található óvodaépület nem lehet megoldás. Az intézményvezető azt írta:

„Sajnálattal azonban azt kell mondjam, hogy az a megoldás, amely iskolánk működését három helyszínen – közöttük a nevezett óvodával – történő elhelyezése bár számszakilag úgy tűnik kielégítő megoldást kínál, de a valóságban oktatásunk súlyos sérülése nélkül ezeken a helyszíneken nem fogjuk tudni megszervezni. (…) Iskolánk alapfokú oktatását meg tudjuk szervezni oly módon, hogy jelenleg is jól működő telephely-hálózatunk intézményeiben helyezzük el az alapfokú oktatásban részt vevő dolgozóinkat, de a szakgimnáziumi oktatásunkat csak egységben tudjuk megszervezni. A fentiekre való tekintettel kérem,

szíveskedjenek megfontolni még egyszer, hogy az Egressy út 178/G alatt található iskolaépületet korábbi álláspontjukkal szemben mégis Zugló és az ország egyik legjobb iskolájának bocsájtsák rendelkezésre a szükséges, egy éves időtartamra.”

Az intézményvezető ugyancsak megemlítette: azért sem tudtak elindulni az ingatlanhasznosítási pályázaton, mert az intézmény felújítási tárgyalásai oly mértékben elhúzódtak, hogy a pályázat kiírásakor is csupán abban reménykedtek: az ősz folyamán elhárulnak az adminisztratív akadályok. „Mostanra viszont pályázatuk lezárult úgy, hogy azon már nem tudtuk igényünket jelezni” – fűzte hozzá, kiemelve: a Tankerületi Központ igazgatójával történt egyeztetést követően készek a pályázaton nyertes Ezer Gyerek Egyesülettel azonos összegű bérleti díj megtérítésére.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató