2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Húsz év fegyházat kapott a 28-as villamoson gyilkoló férfi

Megszületett az elsőfokú ítélet a 28-as villamoson történt emberölés ügyében. Az emberöléssel gyanúsított férfi szerint véletlenül esett a késbe a 26 éves férfi, aki a helyszínen meghalt. A bíróság nem értett ezzel egyet.

Elítélte a Fővárosi Törvényszék a 28-as villamoson történt emberölés vádlottjait szerdán. A bíróság közleménye szerint az elsődrendű vádlottat, mint tettest 20 év fegyházbüntetésre ítélte (a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nélkül), a II. rendű vádlottra pedig – aki bűnsegédként vett részt a bűncselekmény elkövetésében – 8 év 6 hónap börtönbüntetést szabtak ki elsőfokon. Harmadik társuk, egy nő 2 év – 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést kapott bűnpártolás miatt.

Az ügyészség szerint a háromfős társaság – egy 44 éves és egy 39 éves férfi, valamint egy 30 éves nő – 2020. április 3-án az esti órákban elmentek cigarettát venni. A Kőbányai úti villamosmegállónál jártak, amikor megérkezett a Blaha Lujza tér irányába közlekedő, 28-as számú villamos, amelyre felszálltak.

 Ugyanezen a villamoson utazott két férfi egy kistermetű kutyával együtt. A felszállást követően a háromfős társaság sértegette őket, majd egy idő szóváltás is kialakult közöttük, a kutyával utazó férfit le is köpték, és késsel fenyegették, a vele utazó társát pedig arcon ütötték. A kutya egy ponton elszökött, ami lekötötte a gazdája figyelmét, ezalatt a 44 éves férfi szíven szúrta őt. A villamosvezető megállította a járművet, mire a társaság elmenekült.

A 26 éves férfi a szúrás következtében rövid időn belül a helyszínen meghalt, az életét a gyorsan kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A társaságot a rendőrök rövid időn belül elfogták.

A tárgyaláson a bíróság elvetette a a 44 éves férfi védőjének az érvelését, miszerint az áldozatnál is volt egy kés és a villamos fékezése miatt véletlenül esett bele a vádlott késébe. A másodrendű vádlott azon védekezését, hogy nem vette észre, hogy leszúrta társa a férfit, szintén elvetette a bíróság által, mivel a harmadik társuk vallomása mellett az egyéb bizonyítékok is egyértelműen cáfolták ezt. A bíróság elvetette azt is, hogy a késelő férfi nem szándékosan, hanem gondatlanul okozott sérülést.
 
Az ítélettel szemben az ügyész az I. és II. rendű vádlottnál súlyosításért, hosszabb tartamú büntetés kiszabása érdekében, míg az I. és II. rendű vádlottak és védőik felmentésért, eltérő minősítésért, részben pedig enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A III. rendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslat bejelentésére. A fellebbezésről a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató