2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Márki-Zaynak beütött a cucc: "Én vagyok minden, amit Orbán csak színlel"

A lap szerzője szerint Európának meg kell ragadnia ezt az esélyt, hogy segíthet a magyarországi demokrácia helyreállításában.

Az EU-nak kötelessége, és jelenleg alkalma is nyílik rá, hogy támogassa a demokrácia helyreállítását Magyarországon – olvasható a brit The Guardian honlapján. Hozzátették: Az uniós vezetőknek szókimondóbbnak kell lenniük az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormányhoz köthető „visszaélések” kapcsán, és ezzel európai és annál magasabb szinten is szolgálhatnák a demokrácia ügyét – írta a The Guardian weboldalán megjelent, részben „Magyarországon szerzett benyomásain” alapuló véleménycikkében Timothy Garton Ash történész, a lap publicistája. „Ebben különösen nagy felelősség nehezedik az új német kormányra, miután Németország az elmúlt évtizedben szerepet játszott a magyar demokrácia eróziójában” – tette hozzá a szerző. Az október 23-án Budapesten mind Orbán Viktor, mind Márki-Zay Péter ünnepi beszédét meghallgató, és az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel később személyesen is találkozó szerző kiemelte: a kormányfő,

akinek rendszere nagyban az EU-tól érkező pénzektől függ”,

beszédében az EU-t ostorozta és az erőszakos LMBTQ-propaganda megállításáról beszélt. Márki-Zay Péter mindeközben a demokráciához és az EU-s jogi normákhoz való visszatérésről beszélt, és szorgalmazta Magyarország csatlakozását az európai ügyészséghez, és a The Guardian publicistájának nyilatkozva később kijelentette: „én vagyok minden, amit Orbán csak színlel”.

Nem lesz szabad a választás?

A cikkíró hozzátette: a vidéki, hétgyermekes, konzervatív, hívő keresztény Márki-Zay miniszterelnök-jelöltté választása kellemetlen meglepetést okozott a kampányát mindeddig a kozmopolita baloldal démonizálására építő Orbán-rezsimnek, és ennek fényében nevetségesnek hat Orbán Viktor azon kijelentése, miszerint az ellenzéki vezetők „azon versenyeznek, melyikük lehet majd Brüsszel és Soros György hazai helytartója, (...)” és „az a céljuk, hogy Mária kezéből Brüsszel lábaihoz tegyék le Magyarországot”. A publicista szerint az egyesült ellenzéknek reális esélye van ugyan a jövő évi választások megnyerésére, de nehéz küzdelem lesz a sokféle ideológiát képviselő hat ellenzéki párt együtt tartása a pártokon kívüli miniszterelnök-jelölt mögött.

A választás a publicista szerint „nem lesz teljes mértékben szabad, és teljesen biztosan nem lesz méltányos”, miután Orbán Viktor ellenőrzése alatt áll a magyar média túlnyomó része,

és a 2018-as választások során is látszott, hogy fenntartások nélkül használnak állami forrásokat a Fidesz és a kormánykoalíció hatalmának fenntartásához – írta a szerző, hozzátéve: ezért lenne az EU-nak a jelenlegi helyzetben kötelessége, hogy támogassa a magyar demokrácia helyreállítását, írják.

 

 

(Mandiner.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató