2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszország két stratégiai bombázót küldött Fehéroroszországba

Azután döntöttek a bombázók kiküldését a belarusz légtérbe, hogy belengették az unióban a szankciókat.

Oroszország szerdán két nukleáris képességű stratégiai bombázót küldött Fehéroroszországba, hogy járőrözzenek az ország légterében, ezzel is kifejezve támogatását – írja a Reuters.

Moszkva azután döntött a Tupolev Tu-22M3 bombázók kiküldéséről, hogy az Európai Unió szerdán szankciókat lengetett be Minszkkel szemben.

A múlt éjjel menekültek két nagyobb csoportja is átszakította a kerítést a lengyel–fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére. Egyes határsértőket visszafordítottak Fehéroroszországba, másoknak sikerült kereket oldaniuk.

Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke szerdán Varsóban, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel folytatott tárgyalásai után azt mondta, hogy "brutális, hibrid, hirtelen és méltatlan" támadás történt a fehérorosz határon. Morawiecki kedden arról beszélt a szejmben, hogy Lukasenka Putyin orosz elnök által adott feladatokat hajt végre a migrációs válságban. A lengyel kormányfő azt hangoztatta, hogy  "megrendezett előadás zajlik", amelynek célja hazája területi egységének megsértése és káosz előidézése az Európai Unió egészében.

A Reuters szerint Fehéroroszország és szövetségese, Oroszország az unióra hárította a felelősséget: a Kreml azzal vádolta, hogy nem felel meg saját humanitárius eszméinek, és a határ egy részének lezárására vonatkozó tervekkel próbálja "megfojtani" Fehéroroszországot. Moszkva elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU szankciókat szabna ki Fehéroroszországra a válság miatt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, reméli, hogy a felelős európaiak nem hagyják magukat belerángatni egy olyan spirálba, amely meglehetősen veszélyes lehet.

A Moszkvában tárgyaló Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter azt mondta, az EU a határmenti migrációs válság "kiprovokálásával" ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb közös szankciók bevezetésére. A diplomata kifejezte reményét, hogy Minszk és Moszkva "kölcsönösen támogatja" majd egymást a Fehéroroszország elleni "barátságtalan lépésekre" adandó közös válasz kérdésében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató