2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Belebukik Karácsony a Városháza eladásába: Bevadult Anonymus, újabb felvételt tett közzé

Újabb portálunknak is megküldött hanganyaggal jelentkezett pénteken reggel a Cseh Katalin-botrány során megismert Anonymus-maszkos férfi, aki újabb részleteket csöpögtetett ki arról, miként óhajtotta a Fővárosi Önkormányzat és annak vagyonkezelője értékesíteni a Városháza sokmilliárdos épületét. Bár Karácsonyék mindent bevetettek, hogy eltolják magukról a felelősséget, a legújabb felvétel szerint a városvezetők már tavasszal áldásukat adták arra, hogy megváljanak Budapest egyik legdrágább épületétől, a Főpolgármesteri Hivatalnak is otthont adó Városházától. 


Karácsony Gergely bár múlt héten teljes mértékben tagadta, hogy bármiféle terv lenne a Városháza eladásáról, e hét kedden már ott tartottunk, hogy a főpolgármester beismerte, tanulmány volt arról, el lehetne-e adni az épületkomplexumot, ám azt elvetették. Ezt rántotta pénteken le az Anonymus maszkos alak, aki a PestiSrácok.hu-nak is elküldte a hangfelvételt, melyen hallható, nem a tanulmány elkészítése miatt, hanem annak keltezése után tárgyalt a fővárosi vagyonkezelő, Barts J. Balázs a Városháza eladásáról.

A hanganyag a maszkos szivárogtató szerint 2021 májusában készült a fővárosi vagyonkezelő Attila úti irodájában. A beszélgetésből kiderült, a politikai döntéshozók rábólintottak a Városháza eladására. Kedden olyan hangfelvétel derült ki Barts J. Balázsról, ahol a vezérigazgató minden kétséget kizáróan beismerte, valóban tervben van az épület értékesítése. A fővárosnak azért is lehet fontos a tranzakció, ugyanis Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szeptemberben elismerte, minden pénzt eltapsoltak és hitelből működik már csak a főváros. Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján a Pesti Riporternek elmondta, továbbra is teljes mellszélességgel kiáll Barts J. Balázs mellett, azonban csütörtökre már megváltozott a helyzet és inkább szabadulna tőle.

A pénteken napvilágot felvétel alapján nyilvánvalóvá vált, hogy Barts azután tárgyalt az épület eladásáról, hogy már tavaly októberben megszületett róla egy döntés-előkészítő tanulmány. A döntéshozók tavalyi tanulmánya alapján Barts egy “D” alternatíváról mesél éppen, állítása szerint a döntéshozóknak az egy új “civil hall” ötlete tetszett legjobban, aminek természetesen része az értékesítés is.

Hogy ne menjünk el innen, mert az egy túl nagy támadás, hogy kimegyünk a központból. Ez egyébként nyilván, nem nyilvánvalóan, számomra nyilvánvalóan, most a legjobb telke, beépíthető telke a fővárosnak. Hogy aztán ezt lehet, nem lehet, civilek, zöldek satöbbi. Ez egy másik kérdés, tehát, hogy kell érzékenyíteni a társaságot ahhoz. És, ha van érdeklődő, akkor adjuk el az egész épületet. Itt a régi városfal. Tehát a régi városfalon kívül maradjon a fővárosé. És nézzük meg, hogy ezt az épületet, ezt a 60 ezer négyzetméteres épületet valaki megvenné-e

– hallható a felvételen, amiből azt is megtudhattuk, hogy az újonnan megépülő városháza 15 ezer négyzetméteres kell, hogy legyen.

A fővárosi vagyonkezelő által készített tanulmányban szerepelt ennél az alternatívánál, hogy azzal számoltak, a a jelenlegi Városháza kiürítésre és értékesítésre kerül és az önkormányzat vezetése és a főpolgármesteri hivatal egy új épületbe költözik. Mélygarázzsal együtt az új épület legalább 11 milliárd forintba kerülne, a telek megvásárlása további kétmilliárdot emésztene fel az Indexszámításai szerint. Amennyiben eladnák a mostani épületet, nagyjából 30-35 milliárd forintot kaphatna érte a főváros, Berki Zsolték által a Városháza eladására kötött, az Index által nyilvánosságra hozott szerződésben megjelölt vételár 100 millió euró volt, ami 350 forintos euró árfolyammal számolva pontosan 35 milliárd forint. A fent említett Berki Zsolt a mostani tárgyaláson is jelen volt az Anonymus-maszkos férfi szerint.

Azt akarom csak mutatni, hogy amit a Gyula (Gansperger Gyula, baloldali vállalkozó – a szerk.) mondott, hogy a politikusok itt tartanak. Én azt mondtam nekik, hogy ne menjünk bele, és ne kezdjünk el arról beszélni, hogy 12 ezer négyzetméter, és most 620 ezer forintért építem az A kategóriás irodaházat plusz áfa, és a nem tudom 250 ezer a mélyparkoló négyzetmétere, mert nem itt tart még a kérdés. Ez a kérdés. Lehet-e más helyen a városháza, és lehet-e új épületben a városháza? Vagy csinálunk itt egy új épületet. Ugye ez most a Váci utca túloldala a Szervita térre, ez most tökmindegy. Ez így nézne ki körülbelül. Tehát van egy régi Városházánk és mellé épül valami új. Erre az volt a mondás, hogy az lehet. És akkor ez a döntés született

– közölték a hangfelvételen.

 

(Pestisrácok - Index - Bennfentes.net)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató