2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Liberális szlovák lap: Biden és Orbán között mélyül a konfliktus

A Denník N szerint Magyarországot az Európai Unió egyetlen tagállamaként kihagyták a demokráciáról szóló amerikai csúcstalálkozóról.


 
A liberális Denník N cikke szerint a Washington és Budapest közötti kapcsolatok Joe Biden hivatalba iktatása után érezhetően rosszabbodtak. Az amerikai elnök nem akar beszélni Orbánnal a demokráciáról, Orbán pedig a magyar választási kampány külföldről történő manipulációjáról beszélt. Joe Biden azt tervezi, hogy a demokrácia jövőjéről szóló, a világ politikai vezetőinek csúcstalálkozóját hívja össze.

A csúcstalálkozóra december 9-én és 10-én kerülhet sor online formában, a közeli időpont ellenére azonban a részletek többsége egyelőre nem ismert. Hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra a résztvevők listáját, de a Politico megszerzett egy dokumentumot, amelyen a meghívott országok szerepelnek. Eszerint a lista szerint Magyarország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, amelyet nem hívtak meg. A listán olyan országok is ott vannak, amelyeknek a demokráciával már régóta problémáik vannak: például

a Fülöp-szigetek, Irak vagy India.


Kaló Máté külpolitikai elemző szerint az, hogy az olyan államok, mint Lengyelország, Irak és India kaptak meghívást a csúcstalálkozóra, Orbán Magyarországa azonban nem, annak a jele, hogy Orbán rezsimje nemzetközileg elszigetelődött. Orbán Viktor már többször is említette, hogy a magyarországi választások előtti kampányt külföldről akarják majd manipulálni.

„Azt mondta, hogy a külföldi hatalmak el akarják majd őt távolítani a hatalomból, miközben arra is utalt, hogy e mögött Amerika lesz. Ez még akkor is egy durva üzenet egy szövetséges felé, ha ezzel belpolitikai célokat követett” – mondta az elemző, aki szerint egy ennyire nyílt konfrontációt Budapest és Washington között régen nem láthattunk. Kaló Máté azt állítja, hogy Orbánék talán arra készülnek, hogy Orbánról szóló kompromittáló információk fognak nyilvánosságra kerülni. A Pandora Papers kiszivárgása és Andrej Babis veresége után a Fideszben tarthatnak egy ehhez hasonló forgatókönyvtől.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató