2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Moszkva tagadja, hogy gondolkodna Ukrajna megtámadásán

Oroszország a Kreml szóvivőjén keresztül tagadta pénteken azokat a médiajelentéseket, amelyek azt sugallják, hogy Ukrajna megtámadásán gondolkodna, viszont megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy agresszív hadmozdulatokat végez a Fekete-tengeren.

Csütörtökön a Bloomberg hírügynökség azt jelentette: Washington megosztotta európai uniós szövetségeseivel abbéli aggodalmát, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát, ugyanis gyanús csapatmozgásokat észlelt orosz területen, az ukrán határ közelében. Moszkva erre azzal reagált: csak rá tartozik, hogy a saját katonai erejét hol veti be a saját területén.

„Az ilyen szalagcímek csak arra jók, hogy értelmetlenül és alaptalanul feszültséget keltsenek. Oroszország nem fenyeget senkit”

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva.

Ennek közvetlen előzményei a következők: az Európai Unió megvádolta Fehéroroszországot a Lengyelországgal közös határán kialakult migrációs válság szándékos előidézésével. A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, köztük nők és gyerekek. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált. Az Európai Unió azzal vádolja Minszket, hogy ő szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Brüsszel emiatt újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Minszk ellen, amire Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, főleg azt, hogy akár az Oroszországból az EU-ba tartó földgáztranzitot is leállíthatja.

Továbbá az orosz és a fehérorosz védelmi minisztériumok közlése szerint a két ország deszantosai pénteken közös gyakorlatot tartottak a lengyel határ közelében Fehéroroszországban.

Peszkov pedig arra utalt pénteken, hogy Oroszország hat NATO-kémrepülőgépet észlelt a Fekete-tenger felett, ami szerinte része annak, hogy nyugati katonai repülőgépek egyre intenzívebben végeznek felderítést a térségben. Ezenkívül amerikai hadihajók járőröznek a Fekete tengeren, Moszkva szerint mint hadszínteret mérik fel azt. Ezt a regionális biztonságra és a stratégiai stabilitásra gyakorolt fenyegetésnek veszi Oroszország.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató