2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Négerezett Joe Biden egy megemlékezésen - Videó

Joe Biden, az Egyesült Államok demokrata elnöke nemrég az arlingtoni katonai temetőben mondott beszédet a veteránok napja alkalmából, amely során ismét rasszista jelzőket használt, pontosabban "négernek" nevezett egy baseball-játékost.

Biden a megemlékezés során éppen a korábbi amerikai magyar nagykövetről, Donald Blinkenről beszélt, aki jó maga is szolgált a hadseregben. Az elnök gondolatai azonban szokás szerint elkalandoztak, és elkezdett egy történetet mesélni Satchel Paige afroamerikai baseball-játékosról, akit ő nemes egyszerűséggel a "nagyszerű néger" ("great negro") nevezett.

A NEGRO SZÓ KIFEJEZETTEN SÉRTŐNEK SZÁMÍT AZ AFROAMERIKAIAK SZÁMÁRA, HISZEN A RABSZOLGATARTÓK HÍVTÁK ÍGY ŐKET.

Nem ez az első alkalom, hogy Biden rasszista kifejezéseket használt. Egy sajtótájékoztató során  a "boy" kifejezést mondta az egyik fekete tanácsadójára, vagyis olyan jelzővel illette őt, amit szintén a rabszolgatartók használtak.

Amikor pedig arról kérdezték, hogy a fekete lakosok miért oltatják be magukat kevesebb arányban, azzal válaszolt, hogy "megszokták, hogy kísérleteznek rajtuk", utalt nem túl szerencsésen az elnök arra az időszakra, amikor feketéken végeztek nem humánus orvosi beavatkozásokat és kísérleteket.

Nem csak az elmúlt években tett ilyen kijelentéseket. 2007-ben Obamát az első olyan afroamerikaiak nevezte, aki "tiszta, okos és tud artikulálni." Persze nem csak a feketékkel szemben használ rasszista jelzőket.

2006-BAN PÉLDÁUL AZZAL VICCELT, HOGY A DUNKIN' DONUTS NEVŰ NÉPSZERŰ AMERIKAI FÁNKOZÓBA CSAK AKKOR DOLGOZHAT VALAKI, HA INDIAI AKCENTUSA VAN.

Biden az előző választások során pedig arról beszélt, hogy azok a feketék, akik Donald Trumpra szavaznak, nem is igazi feketék.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató