2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Putyin szerint a menekültválság kulcsa, ha az EU normalizálja kapcsolatait Lukasenkával

A Fehéroroszország és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során.


 
 A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról.    

Putyin az EU tagállamai és a Fehéroroszország közötti kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt”

– írták a moszkvai közleményben, amely szerint megerősíttetett a kiélezett válság mielőbbi megoldásának fontossága. Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev „destruktív politikát” folytat az ukrajnai „belső válság” ügyében, és egyre inkább az erőszakos módszerekre helyezi a hangsúlyt. Egyebek között harci drónt is bevetett, megsértve a rendezésről kötött minszki megállapodásokat. Putyin emellett azt is kifejtette Merkelnek, hogy „destabilizáló jellegű” az Egyesült Államok és több más NATO-ország „provokatív tevékenysége” a Fekete-tengeren.    

Az EU az oroszokat is szankcionálná a fehérorosz válság miatt

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter reagált arra a hírre, hogy az EU szankciókat készül bevezetni az Aeroflot orosz légitársaság ellen, amely Brüsszel szerint részt vesz közel-keleti migránsok Fehéroroszországba szállításában.    

Hogy nagyon diplomatikus legyek, ez nem igaz.

Az Aeroflot pedig tudomásom szerint nem repül a Fehérorosz Köztársaság fővárosába azoknak az országoknak (Iraknak és Szíriának) a fővárosából, ahonnan menekültek áramlanak Európába, miután Európa, Amerikával együtt, lebombázta őket” – mondta Lavrov.    

Korábban az Aeroflot is közölte, hogy nincsenek járatai Irakba és Szíriába, és ezen országok állampolgárai a légitársaság gépein harmadik országokból sem repültek Fehéroroszországba.    

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-160-as hadászati bombázó, Szu-30MSZ típusú vadászgépek kíséretében, őrjáratot végzett csütörtökön a fehérorosz légtérben. A tájékoztatás szerint a manőver célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása volt, és nem irányult harmadik ország ellen. Szerdán két Tu-22M3 típusú hadászati bombázó repült be a fehérorosz légtérbe.


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató