2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lukasenka lekapcsolta Európát az orosz gázról - A Kreml cáfol

Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, akár az Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja – jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézett, - állt a tegnapi hírekben.

Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le?"

Ezért azt ajánlom a lengyel és a litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél" – jelentette ki az elnök, ezzel a Fehéroroszországon keresztül haladó Jamal-Európa gázvezetékre utalva.

 

Frissítés:

A Kreml kommentálta Lukasenka nyilatkozatát

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök nem tárgyalta és nem egyeztette a Kremllel az Európába irányuló gáztranzit felfüggesztéséről szóló nyilatkozatát – mondta Dmitrij Peszkov.

"Ez Fehéroroszország elnökének nyilatkozata. Szeretnék emlékeztetni Putyin elnök kijelentésére, miszerint Oroszország mindig is eleget tett a szerződésekben vállalt kötelezettségeinek. Oroszország mindig is az európai kontinens energiabiztonságának garanciája volt és lesz is" – mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy az elnöki adminisztráció hogyan értékeli Lukasenko ilyen kijelentéseit.

Az újságíró pontosítást kért, hogy a fehérorosz fél lépéseitől függetlenül továbbra is az Orosz Föderáció marad-e az európai kontinens energiabiztonságának garantálója.

– Természetesen – válaszolta Peszkov.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató