2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A Háttér Társaság bankolási segédletet készített a transzneműeknek

A civilszervezet szerint sok transzneműt azzal vádolnak meg, hogy lopták a bankkártyájukat.


 
Mivel Magyarországon nincs lehetőség arra, hogy a magukat transzneműnek vagy interszexnek nevezők hivatalos irataikban is megváltoztathassák nemüket és nevüket, a Háttér Társaság szerint sokuknak problémát okozhat a bankkártyás fizetés. A civilszervezet szerint sokukat azzal vádolták meg, hogy lopták a bankkártyájukat, mert olyan név volt a kártyán, ami nem tükrözte azt, ahogy kinéznek.

A szervezet megkereste a nagyobb magyarországi pénzintézeteket azzal a kérdéssel, hogy lehetséges-e, hogy a bankkártyán ne a tulajdonos teljes neve szerepeljen, hanem csak az utónevek monogramjai, vagy esetleg egy olyan utónév, amit az ügyfél maga választott.

A pénzintézetek egységesen azt válaszolták, hogy nem lehet a hivatalos okmányokban szereplőktől eltérő neveket íratni a bankkártyára, de néhány banknál van arra lehetőség, hogy olyan rövidítéseket tegyenek a kártyákra, amik alapján az ügyfél továbbra is beazonosítható marad. A Budapest Bank, a Raiffeisen Bank és az Unicredit Bank nyitott erre a megoldásra – áll a Háttér Társaság honlapján.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató