2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Telex: a nyugat-európai muszlimokéval vetekszik az itthoni zsidóellenesség

A magyar társadalom közel fele nem igazán szereti a zsidókat, 16 európai ország közül nálunk a harmadik legnagyobb az antiszemitizmus egy friss nemzetközi kutatás szerint - írja a Telex.

„A magyar lakosság közel fele (42%) táplál erős vagy mérsékelt előítéleteket a zsidók iránt”

– írja a kutatást összefoglaló tanulmányában Kovács András és Fischer György.

A kutatók a magyar társadalom 24%-át találták erősen antiszemitának és 18%-át mérsékelten antiszemitának.

Ha a nyíltan és rejtetten előítéletes csoportok arányát együtt nézzük, akkor a magyar felnőtt lakosságnak csak a 40 százalékáról mondható el, hogy mentes mindenfajta zsidóellenes előítélettől - írják.

Európai összehasonlításban az antiszemita előítéletesség Magyarországon a harmadik legmagasabb. A 16 vizsgált ország közül a görög zsidóellenesség kiemelkedő, mögöttük volt szocialista országok jönnek. Európai összevetésben a 16 vizsgált ország közül csak a görögök és lengyelek körében volt a magyarországinál is magasabb a zsidóellenes előítéleteket táplálók aránya, míg Szlovákiában és Romániában közel hasonló arányokat mértek.

Az antiszemitizmust illetően Ausztria is ennek a térségnek a része, bár ott a zsidóellenességet valamivel erősebben „illik” elbújtatni: erre utal, hogy egész Európában az osztrákoknál a legnagyobb a látens antiszemitizmus, amivel együtt (56%) a zsidóellenesség már a keleti tagállamok visegrádi szintjével vetekszik. A skála másik végén Nagy-Britannia (16%), Svédország (10%) és Hollandia (8%) áll. Náluk a legkisebb a zsidóellenesség Európában, és többnyire látens formában jelenik meg: mint a szerzők írják, a nacionalista jobboldalon jellemzően a holokausztrelativizálást, a radikális baloldalon pedig az Izrael-ellenességet használják a zsidóellenesség kifejezésére.

„Mindez azt jelenti, hogy az antiszemita potenciál Görögország és Ausztria mellett az egykori kommunista blokk országaiban a legerősebb”

– fogalmaz a tanulmány. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató