2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orosz és amerikai fegyverekkel vonultak fel a tálibok Kabulban

A bemutatón több tucat amerikai gyártmányú páncélozott csapatszállító hajtott fel-alá, miközben orosz MI-17-es helikopterek repkedtek felettük.


 
A tálibok nagyszabású katonai parádét tartottak vasárnap Kabulban, amerikai gyártmányú páncélozott járműveket és orosz helikoptereket is felvonultatva – írja a Reuters. A lap szerint a felvonulással azt akarták demonstrálni, hogy az egykori felkelőkből igazi hadsereggé váltak, az eseményen a felvonulás mellett 250 frissen kiképzett katonát avattak fel.



A tálibok a nyugati támogatással bíró kormány augusztusi összeomlásakor hátrahagyott felszereléseket és fegyverkészletet felhasználva formálták újra csapataikat.

A bemutatón több tucat amerikai gyártmányú M117-es páncélozott csapatszállító hajtott fel-alá egy kabuli sugárúton, miközben orosz gyármányú MI-17-es helikopterek repkedtek felettük. A katonák nagy része amerikai gyártmányú M4-es gépkarabéllyal volt felszerelve.



Az amerikai csapatok kivonulásuk előtt több mint 70 repülőgépet, több tucat páncélozott járművet semmisítettek meg, a megmaradt repülőgépek egy részét a menekülő afgán erők a szomszédos közép-ázsiai országokba repítették, de nem mindet. Az továbbra sem világos, hogy a tálibok által zsákmányolt repülőgépek közül hány működőképes.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató