2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Itt az új GDP-adat: meglehet a kormány terve az idei növekedésre

A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest 0,7%-kal javult a magyar gazdaság teljesítménye. Az éves alapon számolt (szezonálisan és naptárhatással kiigazított) GDP-növekedés 6,1% volt. Mind a negyedéves, mind pedig az éves alapú növekedés elmarad az előzetes várakozásoktól. A Portfolio által megkérdezett elemzők a második negyedévhez képest 1,1%-os javulást vártak, az éves GDP-adatra vonatkozó konszenzus pedig 7,4% volt.- írja a portfolio.

A mai GDP-növekedési adat kapcsán a fő kérdés az volt, hogy miként alakul két fontos, ellentétes irányú gazdasági hatás eredője:

- A harmadik negyedév volt az első olyan időszak a koronavírus-járványban, ami teljesen szabad, korlátozásmentes gazdálkodást tett lehetővé. Ez egy sor szolgáltatás esetében nagyobb gazdasági aktivitást jelenthetett.

- A gazdaságot egyre erőteljesebben fékezik a kínálati problémák. Az ellátás akadozik, az alapanyagok drágulnak, ebből a havi termelési adatokon annyi már látszott, hogy az ipar gyengén teljesített, és az építőipar növekedése sem volt átütő. Különösen a járműgyártás és az elektronika ágazata termelési volumenei estek nagyot.

Úgy tűnik, hogy a fenti két hatás közül az utóbbi lehetett az erősebb. Emellett a vártnál gyengébb adatokhoz az is hozzájárulhatott, hogy a gazdasági lezárásokból való felszabadulás már nem hozott további jelentős plusz lendületet. Ez annyiban logikusnak tűnik, hogy az előző negyedévek rendre a vártnál jóval erősebben alakultak, bizonyítva, hogy a gazdaság alkalmazkodott a járványügyi korlátozásokhoz. Így viszont az abból való teljes felszabadulás sem jelentett érdemi élénkítő hatást.

Ezt mutatja, hogy az előző három negyedév 1,5-2% közötti rövid bázisú GDP-növekedési adata után már csak 0,7%-os tudott lenni a bővülés.

A növekedés (és a meglepetés) részleteiről majd a KSH mélyebb jelentéséből tudunk meg többet, ezt bő két hét múlva ismerhetjük meg. A statisztikai hivatal az első gyorsbecslésekor hagyományosan szűkszavúan értékel, most is csak annyit írt, hogy a(z éves alapú) "a növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá." Ez nem hordoz érdemi többletinformációt, hiszen azt tudjuk, hogy a tavalyi nyári idegenforgalmi, vendéglátói szezon tragikus volt, ehhez képest az idei biztosan sokkal jobb volt. Ezt mondjuk úgy, hogy "a tavaly mély bázishoz képest még mindig érdemi a növekedés".

A mai gyenge GDP-adat azt is jelenti, hogy az első három negyedévben a gazdasági teljesítmény 7,1%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában (sőt, az igazított adat szerint csupán 6,8%-kal). Ezzel jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy az idei éves átlagos GDP-növekedés (összhangban a kormány közelmúltban végrehajtott prognózis-csökkentésével) 7% alatt marad. Tavaly a 4. negyedévben még szépen nőtt a gazdaság, most viszont egyelőre szemlátomást döcög. Így a negyedik negyedév akár a mostani 6,1%-nál is kisebb éves GDP-indexet hozhat.

A szakértőknek az elmúlt negyedévekben folyamatosan felfelé kellett igazítaniuk a várakozásaikat, hiszen a kilábalás jóval gyorsabb volt a várakozásoknál. Éppen ezért a mai adat előtt már 7,5%-os 2021-es éves átlagos GDP-növekedést vártak. Most, hogy a meglepetés negatív irányú lett, valószínű, hogy a prognózisaikat bőven lefelé fogják húzni.

 

Forrás: Portfolio

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató