2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Lázár János: Elég a külföldi diszkontokból!

Magyarországnak fontos a függetlenségre való törekvés, amit három területen, az energetikában, a pénzügyi szektorban és a tágan értelmezett élelmiszeriparban lehet elérni – erről Lázár János, a mezőhegyesi tangazdaságért felelős kormánybiztos beszélt a Portfoliónak adott interjúban.

Orbán Viktor korábbi miniszterelnökséget vezető minisztere magát importellenesnek vallva azt mondta: a magyar államnak „akár állami beavatkozással is”, de tenni kell, hogy teljes magyar élelmiszerlánc legyen, amiben egymásra épül magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó, magyar nagy- és kiskereskedő.

Arra a felvetésre, hogy már most is van olyan kiskereskedő – az Aldi –, amely bejelentette, hogy kizárólag magyar friss húst értékesít majd, Lázár azt mondta: „Ez csak PR, aki elhiszi, naiv”, mert ezt szerinte „valószínűleg a diszkontlánc sosem engedi majd”. Hátrányosnak nevezte azt a helyzetet, hogy „magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer diszkontlánc még 30 évvel a rendszerváltás után sincs Magyarországon”.

Ezért a kereskedelemben is kell egy „patrióta fordulat”, amivel szemben „persze könnyű populista szólamokat hangoztatni”, hogy akkor kisebb lesz a boltokban a választék, de szerinte egy ilyen fordulat „nem azt eredményezi majd, hogy eltűnik a választék és drágább lesz az élelmiszer”. Arról, hogy Jellinek Dániel beszállt az Auchanba, azt mondta, ez üdvözlendő, de „sokkal határozottabban kell előre menni”.

Miközben akár állami beavatkozást is indokoltnak látna azért, hogy kialakuljon egy teljes magyar élelmiszerlánc, benne magyar érdekeltségű vállalkozásokkal, aközben ellenezné, hogy az elszabadult élelmiszerárakat kormányzati lépésekkel tartsák kordában, „a piac működésébe ugyanis – egy ponton túl – beleavatkozni nem szabad”.

A kormánybiztos az interjúban beszél az új vidékfejlesztési stratégiáról és arról, hogy 2023-tól kezdődhet az agrárforrások felhasználása, arról, hogy a következő évtizedekben a gáz és olaj helyett az édesvíz lesz a legfontosabb stratégiai kincs, a birtokpolitikai viszonyokról, és arról, hogy kormánybiztosként sok mindenkivel kerül kapcsolatba, akikkel „igyekszem stratégiai szövetséget kötni, ez vonatkozik a Magoszra, az agrárkamarára, a Mészáros és a Csányi csoportra is.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató