2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Németország felfüggesztette az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembehelyezését, egyből elszálltak a gázárak

A német energiaszabályozó hatóság felfüggesztette az Oroszországból Németországba tartó, vitatott Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembehelyezésének jóváhagyási eljárását – írja a BBC.

A hatóság ragaszkodik hozzá, hogy a vezeték németországi szakaszát üzemeltető társaság megfeleljen a német törvényeknek, ezért ehhez köti a projekt jóváhagyását.

Ezért a beruházást irányító, svájci Nord Stream 2 AG úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot, aminek teljesítenie kell az energiaipari törvény független rendszerüzemeltetőkre vonatkozó követelményeit – nevezetesen azt, hogy a vezeték üzemeltetését és a benne szállított gáz értékesítését szét kell választani.

Amíg létrehozzák az új céget, a tanúsítási eljárás egyelőre szünetel majd. Erre a hírre az amúgy is magasan szálló európai és nagy britanniai gázárak feljebb mentek, három hete volt utoljára ilyen drága a földgáz.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt. Többek között attól tartanak, hogy a földgázvezeték csak növelni fogja Európa Oroszországtól való energiafüggését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például „veszélyes geopolitikai fegyvernek” minősítette a vezetéket.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató