2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség a liverpooli robbantást

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst. A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson hangsúlyozta hétfői tájékoztatóján, hogy a cselekmény indítéka egyelőre nem ismert, Priti Patel belügyminiszter azonban hétfő délután bejelentette, hogy az elhárító szolgálatok a második legmagasabb fokozatra emelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét.

A rendőrség közölte, "határozottan úgy vélik", hogy a 32 éves Emad al Swealmeen volt az a férfi utas, aki házi készítésű bombát vitt magával a taxiba, és kérte, hogy szállítsák kórházba.

A 32 éves férfi állítólag Enzo Almenire változtatta a nevét, mielőtt 2014-ben elutasították a menedékkérelmét.

 

A robbanás vasárnap délelőtt a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, egy taxiban történt, amelynek utasa – a rendőrség feltételezése szerint az elkövető – a helyszínen meghalt. A taxisofőrnek sikerül idejében kimenekülni az autóból, és bár megsérült, de már hazatérhetett a kórházból.

Russ Jackson elmondta: az eddig vizsgálat alapján rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze. A rendőrségi vezető szerint nem ismeretes, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.

Hozzátette: a rendőrség tudni véli a taxi utasának kilétét, de a vizsgálat jelenlegi szakaszában ezt még nem kívánja nyilvánosságra hozni.

A brit sajtóban megjelent találgatásokra utalva Jackson elmondta: a rendőrség tudatában van annak, hogy a kórház közelében éppen a robbanás pillanataiban kezdődött a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő, minden év novemberében megtartott gyászünnepély, de jelenleg semmilyen vizsgálati adat nem utal arra, hogy az incidens és a rendezvény között kapcsolat lett volna.

A rendőrségi terrorelhárító szolgálat területi vezetője úgy fogalmazott: jóllehet a robbantás indítéka nem ismert, az összes körülmény figyelembevételével a szolgálat terrorcselekménynek minősítette az esetet. Russ Jackson elmondta, hogy a rendőrség két liverpooli lakcímen először három, majd később még egy embert őrizetbe vett, és az egyik helyszínen jelentőséggel bíró tárgyakat foglalt le. Jackson ezek mibenlétét nem részletezte. Kijelentette ugyanakkor: a vizsgálat jelenleg annak kiderítésére összpontosít, hogy készült-e még hasonló robbanószerkezet, mi volt az incidens indítéka, és vannak-e az ügynek további érintettjei. Priti Patel brit belügyminiszter nem sokkal Jackson tájékoztatója után bejelentette, hogy a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) az eddigi jelentősről a második legmagasabb – hivatalos meghatározása szerint súlyos fenyegetettséget tükröző – fokozatra emelte a nagy-britanniai terrorellenes készültségi szintet. Patel az intézkedéshez fűzött indoklásában kifejtette, hogy a készültségi szint megemelésének közvetlen előzménye a vasárnapi liverpooli robbantás, de a döntésben szerepe volt annak is, hogy az elmúlt hónapban ez a második nagy-britanniai terrorcselekmény.

A belügyminiszter arra utalt, hogy október közepén gyilkosság áldozatául esett Sir David Amess parlamenti képviselő. A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, október 15-én képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta. Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt.

A 25 éves gyanúsítottat, Ali Harbi Alit elfogták és a terrorellenes törvény alapján tartják őrizetben.

Nagy-Britanniában február 8-án csökkentették az országos terrorkészültséget az ötfokozatú skálán addig érvényben volt – hétfőn ismét életbe léptetett – súlyos szintről a középső, jelentős fokozatra. A súlyos fokozat a hivatalos besorolás szerint azt jelenti, hogy a hatóságok nagyon valószínűnek tartanak egy nagy-britanniai terrortámadást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató