2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Lukasenka megegyezett Merkellel, Fehéroroszország tárgyalni fog az EU-val

A fehérorosz elnök és az ügyvezető német kancellár a fehérorosz-lengyel határon kialakult válságról és annak megoldásáról beszéltek.


 
Hétfőn is szerdán is beszélt egymással telefonon Angela Merkel és Aljakszandr Lukasenka, az ügyvezető német kancellár és a fehérorosz elnök arról egyeztetett, hogy a fehérorosz tisztségviselők tárgyaljanak az Európai Unióval a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság megoldásáról.

Német részről a szerdai telefonbeszélgetésről Merkel szóvivője azt mondta: az ügyvevető kancellár hangsúlyozta Lukasenkának annak fontosságát, hogy az ENSZ és az Európai Bizottság segélyei eljuthassanak a határon rekedt menekültekhez.

 Brüsszel Lukasenkát azzal vádolja, hogy szándékosan idézte elő a határmenti migránshelyzetet és részben megtévesztő üzenetekkel irányított több ezer illegális bevándorlót a lengyel határhoz. Az unió egyébként nem ismeri el Lukasenkát Fehéroroszország törvényes vezetőjének a tavalyi, vitatott tisztaságú választási győzelme után.

Merkel kapcsolatfelvételét a fehérorosz vezetővel bírálatok érték Lengyelország részéről.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a telefonbeszélgetés bizonyos értelemben Lukasenka elnökké választásának elismerése.
Müller azt is helytelenítette, hogy Emmanuel Macron francia elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetről.

Witold Waszczykowski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, volt külügyminiszter a PAP lengyel hírügynökségnek azt mondta, hogy Merkel viszont a telefonbeszélgetéssel "jóváhagyta a fehérorosz diktátor játszmáját". Szerinte Minszk - Moszkva támogatásával - azért idézte elő a migránsválságot, hogy tárgyalásokra kényszerítse az EU-t.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató