2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Závecz-kutatás: Négy százalékkal veri a Fideszt az ellenzék

Négy százalékos az előnye a közös ellenzéki listának a Fidesz–KDNP-vel szemben – derül ki a Závecz Research kutatásából

Kétezer ember részvételével végezték a közvélemény-kutatást november 2. és 12. között, az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány megrendelésére.

Az eredmények szerint 72 százalékos lenne a részvételi hajlandóság, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás. A Fidesz-KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzéki listára pedig 41 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra szintén 3 százalék. Az egyéb listára szavazók 2 százalékot alkotnak, 14 százalék pedig még nem tudja, hogy kire adná le voksát.

Habár az ellenzék vezet a felmérés szerint, mégis 45 százaléka a válaszadóknak úgy véli, hogy a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a választást, 40 százalék pedig az ellenzék az esélyes.

Pártszimpátia esetén első helyen áll a Fidesz-KDNP 37 százalékkal, második a Demokratikus Koalíció 18 százalékkal, utánuk következik a Jobbik 6, a Momentum 5, az MSZP, MKKP és Mi Hazánk 4, az LMP 3, majd a Párbeszéd 2 százalékkal. Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmára is rákérdeztek, ők 3 százalékon állnak.

A politikusok ismertségének vizsgálata alatt kiderült, hogy Orbán Viktornak, Gyurcsány Ferencnek és Karácsony Gergelynek 99 százalékos ismertsége van. Dobrev Klára 98, Jakab Péter 93, míg Márki-Zay Péter 91 százalékon áll. A párbeszédes Szabó Tímeáról már csak 76 százalék tudja, hogy kicsoda, Tordai Bencéről 65 százalék, míg a momentumos Orosz Annáról már csak 51 százalék.

A DK elnökét, Gyurcsány Ferencet nem látnák szívesen politikai szerepben, a válaszadók 69 százaléka erre szavazott, míg a második helyen Orbán Viktor és Karácsony Gergely végzett ezen a listán egyaránt 51 százalékkal. Ugyanez az érték Márki-Zay Péter esetében 39 százalék, vele kapcsolatban azonban 49 százalék válaszolt úgy, hogy szívesen látná. Magasabb szimpátiát csak Dobrev Klára 52 százalékkal, és Jakab Péter 50 százalékkal tudott felmutatni.

Karácsony Gergely előválasztási visszalépéséről is érkezett visszajelzés, a kutatásban résztvevők 35 százaléka élte meg ezt árulásnak, 53 százalék nem.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató