2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lukasenka kétezer migránst EU-ba engedne, ötezret pedig visszaküldene

Fehéroroszország azt szeretné, ha az Európai Unió befogadna kétezer migránst abból a hétezerből, aki a területén lévő táborban tartózkodik, a többi ötezret pedig visszaküldené hazájukba, hogy megoldódjon a válság a fehérorosz–lengyel határon – közölte csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szóvivője a BelTA fehérorosz állami hírügynökséggel.

Natalia Eismont szóvivő szerint az elnök a javaslatát megvitatta az előző nap telefonon Angela Merkel német ügyvezető kancellárral, és a kancellár elfogadta, hogy vitassák azt meg európai uniós szinten. Eismont így összegezte a javaslatot:

Az Európai Unió humanitárius folyosót alakít ki a kétezer migráns számára, mi pedig vállaljuk, hogy a többi ötezernek a hazatérését lehetővé tesszük, amennyiben ez lehetséges és ők is így akarják.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a javaslatot elfogadná-e az EU, főleg amiatt, hogy az ötezer migráns hazaszállítása feltételesen szerepel az ajánlatban. Az Európai Bizottság korábban leszögezte, hogy nem hajlandó tárgyalni a fehérorosz elnökkel – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség. Az iraki külügyminisztérium nem sokkal korábban közölte, hogy Fehéroroszországban bejelentkezett egy Irakba tartó repülőgépre több száz olyan iraki, aki eddig a migránstáborban volt. Ez az első repülőjárat, amely irakiakat szállít haza Fehéroroszországból.

Sajnos azonban csak négyszáz menekült egyezett bele abba, hogy hazatérjen. A gépen, amelyik ma elindult, 374 utas van, többségük iraki. Mi megtartjuk ígéreteinket, miközben az EU még egyetlen kötelezettségét sem teljesítette

– mondta Eismont. Az AFP francia hírügynökség jelentette az Interfaxra hivatkozva, hogy a minszki repülőtér utastájékoztató táblája szerint már felszállt a Bagdadba tartó gép, és 431 ember van a fedélzetén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató