2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Ideiglenesen Kamala Harris az USA elnöke

Bidenen rutinjellegű orvosi beavatkozást végeznek – közölte a Fehér Ház.

 

Joe Biden amerikai elnök átmenetileg Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket, mivel az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtanak végre – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

A Fehér Ház sajtófőnöke szerint Bidenen minden évben elvégzik ezt a beavatkozást. Kamala Harris addig az épület nyugati szárnyában lévő irodájából látja el az elnöki feladatokat – közölte Jen Psaki.

A Reuters megjegyzi: eddig kétszer volt arra példa, hogy az elnöki jogköröket az alelnöknek adják át. Az ifjabb Bush elnök egészségügyi okokból kétszer, 2002-ben és 2007-ben adta át a vezetést alelnökének, Dick Cheney-nek.

Joe Biden szombaton lesz 79 éves. Ő eddig a legidősebb, aki az Egyesült Államok elnöke lett.

A Fehér Ház azt közölte, hogy a következő órákban részletesebb jelentést is közzétesznek az elnök egészségi állapotával kapcsolatban. A Politico szerdán közzétett felmérése szerint az amerikaiakat egyre jobban aggasztja Joe Biden állapota. A megkérdezettek 50 százaléka szerint Joe Biden egyáltalán nincs jó állapotban, 48 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a mentális egészsége is hagy maga után kívánnivalót. Az amerikaiak többsége úgy látja, hogy Biden egyszerűen túl idős már elnöknek, 53 százalékuk úgy érzi, az elnök nem alkalmas feladatai ellátására.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató