2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Teljes lezárás jön Ausztriában, kötelezővé teszik az oltást 2022 februárjától

Ausztria az első európai ország, ahol az őszi járványhullámban ismét úgy döntöttek, teljesen lezárják az országot. Néhány napja még kizárólag az oltatlanokra vonatkozott a korlátozás, de hétfőtől mindenki csak meghatározott okokból hagyhatja el az otthonát - írja a BBC.

 Az intézkedés december 13-ig érvényes ebben a formában, az oltatlanok számára viszont utána is megmarad.

Az egészségügyi miniszter bocsánatot kért a sajtótájékoztató, amiért ismét ehhez az intézkedéshez kell nyúlni.

Az iskolák és óvodák nyitva maradnak, bezárnak viszont az éttermek, a kulturális és rendezvényhelyszínek, valamint azok az üzletek, ahol nem a hétköznapokban szükséges dolgokat árulnak.

Mindenhol otthoni munkavégzést javasolnak, zárt terekben pedig FFP2-es maszkot kell viselni, ami nemcsak a vírus terjedését, hanem a megfertőződés esélyét is csökkenti.

Ausztriában a fertőzési arány a legmagasabbak között van a kontinensen:

 

Alexander Schallenberg kancellár szerint hónapok teltek el, de így sem tudtak mindenkit meggyőzni az oltás fontosságáról.

Ausztria-szerte kötelező lesz a koronavírus elleni oltás jövő év februárjától – jelentette be Alexander Schallenberg pénteken a Der Standard szerint.



Az osztrák kancellár szerint ugyan nőtt az oltási hajlandóság, de mégsem elégséges mértékben. Közölte, a járvány miatt "merénylet zajlik" az egészségügyi rendszer ellen, ennek következménye szerinte az is, hogy az intenzív osztályok ma már túlzsúfoltak.

A kancellár közölte azt is, hogy hétfőtől az egész országra kiterjedő zárlatot rendeltek el, mely legalább 10, de ha szükséges, 20 napig napig tart majd.
A kötelező oltásra visszatérve Schallenberg azt mondta: a járványból kivezető utat a vakcina jelenti, ám különféle mikrointézkedésekre így is szükség van – utalva ezzel a zárlatra, illetve a kötelező maszkviselés szabályára. Utóbbiból nem lehet akármilyet hordani, csak az FFP2-es típus az elfogadott.

A kancellár hangsúlyozta, a hónapokon át tartó kampány ellenére sem sikerült megértetniük mindenkivel, milyen fontos az oltás, ami azért is szomorú, mert rengeteg vakcina áll rendelkezésre. Schallenberg azt is mondta, míg az oltottak egy óriási feladatban vesznek részt, az oltatlanok egyelőre a szolidaritás hiányát mutatják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató