2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Kína retteg a fiúk elnőiesedésétől, maximumra kapcsolja az LMBT-cenzúrát

A kínai kormány szűri a fiatalkorúak hozzáférését az LMBT témájú játékokhoz és megpróbálja visszaszorítani a hírességek iránti már-már egészségtelen rajongást.

A fanklubok rossz példát mutathatnak a fiataloknak, ezért Kína betilthatja azokat

A YOUTH WITH YOU egy népszerű streaming-show volt Kínában, amelyben „babaarcú” fiatal férfiak énekeltek és táncoltak, miközben elismert popsztár mentorok irányításával versenyeztek egy új fiúzenekar megalakításáért. A legutóbbi évadban a szavazáshoz egy QR-kódot kellett beolvasniuk a nézőknek, amely csupán egy bizonyos tej- és joghurtmárka üvegén szerepelt.

A fanatikus rajongók több millió dollár értékben vásárolták ezeket a termékeket azért, hogy a kedvenceikre szavazhassanak.

Később videók is megjelentek arról, ahogy a fiatalok a lefolyóba öntik ezeket a termékeket, hiszen csak a szavazás miatt vásárolták meg azokat – ez is mutatja, hogy a kínai fiatalokra milyen nagy hatással vannak ezek az influenszerek. Meg is vádolták őket pazarlással, az internet felháborodott a látottakon, ennek hatására fel is kellett függeszteni a show forgatását – adta hírül a Wired. 

A The Diplomat szerint a kormány aggódik, hogy a jelenlegi kínai popsztárok – akik dél-koreai és japán mintára lányosan öltözködnek, viselkednek – nem mutatnak jó példát a férfiak számára, kiveszhet belőlük a férfiasság. 

Az egyik népszerű összeesküvés-elmélet szerint az amerikai kormánynak „az a célja, hogy a kínai férfiak kevésbé legyenek képesek fizikailag felvenni a harcot az amerikai katonákkal, ha valaha is kitörne egy háború” – idézte korábban az SCMP-t a Makronóm.

 

Kína betiltja az LMBT tagok kapcsolatát ábrázoló videójátékokat

A South China Morning Post (SCMP) szerint a kínai kormány úgy döntött, hogy csak a „helyes értékrendet” bemutató játékokat hagyják jóvá.

A korlátozás kiterjed a homoszexuális és nőies férfiakat ábrázoló karakterekre, továbbá azokra is, amelyeknek a neme elsőre nem megállapítható. 

„Ha a szabályozók nem tudják azonnal megállapítani a karakter nemét, akkor a karakterek ábrázolása problémásnak tekinthető” – idézi a kormány feljegyzését a Paper.

A kínai kormány azokat a videójátékokat is betilthatja, amelyekben a játékosok a „gonosz” szerepét is választhatják, mivel úgy gondolják, hogy ez „az erkölcsi határokat homályosítja”. 

„Egy videojátékban a játékosok kiválaszthatják, hogy jók vagy gonoszak akarnak lenni. Nem hiszem, hogy a játékoknak ezt a lehetőséget fel kellene ajánlania” – folytatódik a közlemény. „Ezen változtatni kell”.

A játékfejlesztők keze ezáltal meg van kötve, hiszen a szigorítások óta a kormány szabja meg, hogy milyen játékok kerülhetnek ki a boltok polcaira. A tisztviselők a közelmúltban két hatalmas kínai játékgyártó – a Tencent Holdings és a NetEase – céggel is konzultáltak, a továbbiakban nem jelenhetnek meg meleg párokat ábrázoló, pénzközpontú és más „helytelen” ideológiákat hirdető játékok.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató