2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Koronavírus: Elkezdődtek a lezárás elleni tüntetések Bécs belvárosában

A hétfőtől érvényes teljes lezárás ellen tüntetnek Ausztriában. Néhány százan gyűltek össze Bécs belvárosában, a Mariahilfer Straße elején, a múzeumnegyed környékén szombaton délelőtt, jelentette a helyszínről munkatársunk. A tiltakozást az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezte, körülbelül kéttucatnyi rendőr biztosítja. Az osztrák főváros több pontján lesznek megmozdulások, amelyeken az eddigi hírek szerint nem voltak incidensek.



Az APA osztrák hírügynökség híre szerint Herbert Kickl, az FPÖ elnöke azért nem tudott részt venni a szombati tüntetésen, mert előző nap pozitív lett a koronavírus-tesztje. A kormány pénteki bejelentését úgy kommentálta, hogy „Ausztria immár diktatúra”.

De mit is jelentettek be pénteken?

Hétfőtől tíznapos zárlat lesz érvényben mindenkire, függetlenül attól, hogy beoltották-e a koronavírus ellen, vagy sem. Ha a helyzet nem javul, a rendkívüli intézkedést újabb tíz nappal meghosszabbítják. Az oltatlanokat a húsznapos időszak után is otthon tartják, ameddig be nem oltatják magukat, ami immár kötelező lesz.

Az osztrák belügyi hírszerző szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a tüntetők megpróbálhatnak behatolni a kórházakba, miután az oltásellenes közösségi médiás csoportokban erre buzdították a tagokat – írta a Kronen Zeitung a belügyminisztériumra hivatkozva. A rendőrség fokozta a jelenlétet a kórházak körül Salzburgban és Felső-Ausztria tartományban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató