2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Sertéshúsból készült kebabbal tömik a migránsokat Lukasenkáék

Nagy hacacáréval jelentette a belorusz állami hírügynökség, hogy miután felszámolta a lengyel határon épített hevenyészett sátortábort a migránsok nagy része, és átvonultak egy fűtött csarnokba, egy kebabos autó gurult a létesítmény elé, hogy otthoni ízekkel szolgáljon a főként az iraki Kurdisztánból érkezett bevándorlóknak. 

Mint korábban írtuk, sok, az Európai Unióba betörni akaró közel-keleti kilátástalan helyzetbe került, mert nem tudtak bejutni az unió területére, így a belarusz hatóságok segítségére szorulnak. Többek limitált mennyiségű pénzzel érkezett, viszont ha – beszámolók szerint nem elegendő – segélyeken felül szeretnének élelmiszert vásárolni, azt már saját zsebből kell kifizetni. 

De jó hír számukra, hogy nem csak gyrost árusítanak, hanem forralt bort is, de van dohánybolt is már, és a biztonság kedvéért pénzváltó is érkezett a szállás mellé. 

A - magukat szegény menekülteknek beállító - gazdasági migránsok Minszkbe történő beutazása elég drága: állítólag kétezer dollár alatt nem ússzák meg a vízumdíjat, a szállodabérlést és az egyéb utazási költségeket. 

A kulturális különbségek mellett a nyelvi akadályokba is ütköznek a migránsok, aligha ismerik a cirill ábécét. Így csak a szemfüles belarusz trollok szúrták ki, hogy a humanitárius kebabos autó sertéshúsból (is) készíti a gyrost, és nem tudni, mennyi embert láttak el a helyi ízvilágnak megfelelő harapnivalóból. (Az iszlámban tiltott a disznóhús fogyasztása - a szerk.)

A másik érdekesség, hogy ahhoz képest, hogy Belaruszban a gazdaság nagy része központosított, a kebabbiznisz a migránsszálló mellett a szabadpiaci elveket követi. Mivel láthatóan megnőtt a kereslet a gyrosra, néhány óra alatt ötszörösére emelkedett az ára, 3 rubelről (395 forintól) 15-re (csaknem 2000 forintra). 

Ezt ráadásul a büfékocsi előtt várakozók panaszolták el egy élő riportban egy kurd szervezetnek a Moszkvából a határra érkezett, Aljakszandr Lukasenka elnök emberségességéért többször hálát adó képviselőjén keresztül. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató