2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A migránsokat segítő civil szervezetek tagjai akár 25 év börtönt is kaphatnak

A görögországi Leszboszon csütörtökön megkezdődött az illegális migráció segítésével, kémkedéssel és emberkereskedelemmel vádolt 24 nem kormányzati szervezet munkatársainak pere.

Az Emergency Response Center International (ERCI) nevű csoport 24 NGO-munkatársa akár 25 év börtönbüntetésre is számíthat állítólagos tevékenységük miatt. 2016 és 2018 között a gyanúsítottak részt vettek az illegálisan, hajóval átkelni próbáló migránsok szigetre szállításában.

A görög ügyészek ugyanakkor azt állítják, hogy a csoport bűnszervezet, és hogy pénzmosásban, kémkedésben, államtitkok felfedésében és emberkereskedelemben vettek részt

– írja az I Kathimerini.

Jogvédő csoportok bírálták a jogi eljárást, köztük az Amnesty International, amely „groteszknek” nevezte a vádakat, és azt állította, hogy az ügy „azt mutatja, hogy a görög hatóságok milyen messzire hajlandóak elmenni, hogy eltántorítsák az embereket attól, hogy segítsenek a menekülteknek és migránsoknak”.

A Human Rights Watch (HRW) nevű csoport szerint a per „politikai indíttatású”. 2018-ban három hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, és az ügy egyik vádlottja Sarah Mardini szíriai migráns. A nő 2015-ben vált ismertté, miután nővérével együtt segített megmenteni egy sodródó hajó 20 utasát. Mardini Németországban él, és megtiltották neki a Görögországba való belépést, a bíróságon pedig ügyvéd fogja képviselni.

A német állampolgárságú Sean Bindert, aki képzett mentőbúvár, szintén 2018-ban tartóztatták le, és 107 napot töltött előzetes letartóztatásban egy szigorúan őrzött létesítményben. Binder később elhagyta Görögországot, de azóta visszatért, hogy bíróság elé álljon.

Nem az ECRI az egyetlen civil szervezet, amelyet azzal vádolnak, hogy az elmúlt években segítette a Görögországba irányuló illegális bevándorlást. Egy tavalyi rendőrségi vizsgálat több olyan civil szervezetet is megnevezett, amelyek tagjai Törökországban segítették az embercsempészeket„

– írta meg a Breitbart.

A bevándorláspárti aktivisták állítólag rögzítették a görög tisztviselők közötti kommunikációt, és az Alarmphone nevű civil szervezetet használták a bevándorlóhajók helyzetének koordinálására, hogy elkerüljék a görög hatóságokat.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató