2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Egy új, semleges névmást vezet be az egyik francia lexikon – a gender nevében

A hímnemű és nőnemű személyes névmás mellé egy semlegeset is beleírt szótárába a francia Robert lexikon. A Larousse nyelvésze szerint a névmásnak legfeljebb csak aktivista szövegekben van helye, szótárban és lexikonban nem.

Megdöbbentő nyelvújítással állt elő az egyik legismertebb francia lexikon, a Robert. Online értelmező szótárába ugyanis október végén bevezetett egy merőben új, eddig még soha nem használt személyes névmást.
 
A hímnemű „il” és a nőnemű „elle” egyes szám harmadik személyű névmás mellett ezentúl a Robert szótárában szerepel a két szó összeolvadásából létrehozott „iel” semleges személyes névmás is.
 
A történtekről beszámoló BFMTV hírportál értesülései szerint a szóban forgó „iel” névmásnak más formája is létezik, megtalálható „yel” vagy „ielle” írásmódban is és többes száma is van, ebben az esetben „iels”-ként kell leírni. A BFMTV kitér arra, hogy a szóban forgó névmást gyakran olyan emberek használják, akik gendersemlegesnek tartják magukat, vagyis nem tekintik magukat sem férfinak, sem nőnek.
 
A történtekkel kapcsolatban elmondta a véleményét egy neves francia nyelvész, Bernard Cerouiglini is, aki a másik nagy francia lexikon, a Larousse tudományos tanácsadója.
Véleménye szerint az „iel” névmásnak csak aktivista szövegekben van helye, szótárban és lexikonban nem.
A nyelvész úgy véli, hogy az új kifejezés használatával semlegesítik a nyelvet, mivel a semleges személyes névmás elfogadásához hozzátartozik a francia nyelv és nyelvtan gyökeres megváltoztatása. Hozzátette, lehet tisztelni egymás érzéseit és azt a jogot, hogy tetszés szerint fejezzük ki magunkat, de nem lehet módosítani egy 2000 éves nyelvrendszert.
 
François Jolivet kormánypárti politikus szintén nem hagyta szó nélkül a kezdeményezést. A politikus sajnálatosnak nevezte az esetet, mivel szerinte a fent említett szavak kitalálói a woke ideológia aktivistái, amely egy olyan ügy, amelynek semmi köze a franciákhoz. A woke ideológia követői és baloldali ideológusai radikálisan újraértelmezik az amerikai történelmet, és a tömegben rejlő nyers erő kultuszával afroamerikai fajvédelminek álcázott akciókat hajtanak végre, lásd BLM.
 
A politikus levélben fordult a Francia Akadémia (Académie Française) nevű tudományos társasághoz, hogy kikérje a szervezet álláspontját a kérdésben.

Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató