2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Bigéék nem fizették be a GVH-büntetést

Vasárnap este járt le a GVH bírságbefizetésének határideje, a Nitrogénművek-csoport viszont keresetet nyújtott be döntéssel szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

Vasárnap éjfélkor letelt a harmincnapos határideje a GVH által feltárt műtrágyakartell bírságbefizetésének. A rekordösszegű, összesen mintegy 14,1 milliárd forintos büntetés a Hőgyészi Agrokémia Kft. (1,13 milliárd, amelyre 24 hónapos részletfizetési engedélyt kapott), a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. (szűk 2 milliárd) és a hat céget tömörítő, Bige László milliárdos érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek-csoport (együttesen több mint 11 milliárd) között oszlik meg. 

A versenyhatóság a Világgazdaság érdeklődésére közölte, hogy Hőgyészi Agrokémiai Kft. átutalta az aktuális bírságrészletét, ahogy a Cargill Magyarország Kereskedelmi Kft. is befizette a rá kiszabott teljes bírságösszeget.

A Nitrogénművek-csoport viszont keresetet nyújtott be a GVH döntésével szemben, és azonnali jogvédelem iránti kérelemmel fordult a bírósághoz.

Ennek keretében kérte a keresetlevél benyújtásának teljes halasztó hatályát is. A bírságösszeg végrehajtása ilyen esetekben nem foganatosítható a kérelem bírósági elbírálásáig – mutatott rá a GVH.

Plusz tizenöt napot nyert Bige

Mindez azt jelenti, hogy a Bige-csoport további pluszidőt, minimum 15 napot nyert, hogy befizesse a büntetést. A bíróságnak legalábbis ennyi idő áll rendelkezésére, hogy megvizsgálja: a GVH-bírság közvetlenül fenyegeti-e hátránnyal a Nitrogénműveket. Amennyiben a bíróság helyt ad a kérelemnek, a halasztó hatály akár több évre, a jogerős bírósági döntésig is érvényben maradhat.  

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató