2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Gundel Takács szerint nem egyértelmű, hogy mit jelent a család

Nagyot megy a liberális megmondóember, műsorvezető...

„Család az, ha két ember összeházasodik és együtt élnek? Család az, ha házasság nélkül, de családszerűen élnek együtt? Két azonos nemű ember családszerű együttélése is család? Ha egy egyedülálló ember együtt él a szüleivel, akkor családos? Az nem családos, aki egyedül lakik, de vannak testvérei, szülei? Ezek mindegyike lehet keresztényi értelemben vett család? Csak az a keresztény család, ahol soha nem történt abortusz és ahol férfi és nő kapcsolatából csak természetes módon – azaz semmi lombik – született gyermekeket nevelnek? Vagy, hogy maradjunk a csomó átvágásánál: család az, amit két vagy több ember annak érez? Egyáltalán: muszáj definiálni a család fogalmát?

Ahogy a fenti kérdéshalmaz is sejteti, nem véletlen, hogy szociológiai, jogi, de vallási megközelítésben sincs egységes családfogalom. A felvezetésben olvasható megállapítás, miszerint pár évtizeddel ezelőtt magától értetődő volt, hogy mi a család, csak a hétköznapi fogalmaink szintjén volt igaz.

Ha valaki komolyan akarta definiálni, hogy mi a család, az már annak idején is erősen vakarta a fejét. Manapság két kézzel.

»A család olyan interakcióban álló személyiségek egysége, akiket egymással való érintkezésükben a férj és a feleség, az apa és anya, a fiú és lány, a fivér és nővér társadalmi szerep betöltésére való törekvés irányít. A szerepek társadalmilag definiáltak, de minden családban részben érzelmileg, részben hagyományosan kialakult tudati tényezők lényegesen megerősíthetik őket.«

Az 1950-es években Nagy-Britanniában még elítélték a homoszexuálisokat, akik választhattak a börtönbüntetés vagy a hormonkezelés között. Manapság egyre több állam fogad el olyan hátrányos megkülönböztetést tiltó jogszabályokat, amelyek kifejezetten a szexuális irányultságot is említik a diszkrimináció kapcsán.

Csakhogy az egyén jogai mellett vajmi keveset beszélük az egyén kötelességeiről. Vajon az egyénnek mi a kötelessége a társadalommal szemben? Hol van az a pont, ahol az egyéni érdekeket alá kell rendelni a közösség érdekeinek? Ki tudja ezt a pontot definiálni? Kinek kéne definiálni? Ha manapság ki-ki nagyon tudja, hogy mihez van joga, és ezt bele is kiabálja a világba, akkor vajon azt is tudja, hogy mi a kötelessége, és ha tudja, beszél róla ugyanolyan hangosan?

Ebben az írásban rengeteg kérdés szerepel, és remélhetőleg még többet vet fel. De egy biztos: amíg a társadalmi fogalmaink – férfi, nő, anya, apa, férj, feleség, gyermek, egyén, társadalom – nem egyértelműek, addig az ezekre a fogalmakra épített családfogalmunk sem lehet egyértelmű. Mondhatják erre sokan: tehát a család az család, és kész. De félek, hogy ez messze nem ilyen egyszerű. Ennyivel nem ússzuk meg. Addig is marad a közös gondolkodás, a türelem, a jogaink, a kötelességeink és a kölcsönös(!) elfogadás.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató