2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Der Spiegel: Magyarország és Lengyelország idén már nem kaphatja meg az újjáépítési alapból származó támogatást

Hazánkkal kapcsolatban a „korrupciót és a nepotizmust” jelölték meg a legsúlyosabb problémáknak.

Az Európai Bizottság a Magyarországnak és Lengyelországnak küldött levelében felsorolja a két tagállammal szembeni vádakat, erre alapozva a Der Spiegel szerint a két ország idén már nem kaphatja meg az újjáépítési alapból származó támogatást. 

„Korrupció, nepotizmus”

A portál szerint a hazánkkal szembeni, tizenegy oldalon keresztül sorolt vádak között

a legsúlyosabbak a korrupció és a nepotizmus, valamint az, hogy az igazságszolgáltatás képtelen hatékonyan fellépni ellenük.

A Der Spiegel szerint a Bizottság valószínűleg nem ad zöld utat az újjáépítési alapból elérhető támogatás folyósításának.

„Orbán Viktor még mindig a migrációs kísértetre épít”

A cikkből kiderül az is: Alexander Thiele berlini jogász szerint „amíg a levelekben felvetett kérdéseket nem tisztázzák, addig fennáll a veszélye annak, hogy ezeket a pénzeszközöket is helytelenül használják fel”. Mint írják: Orbán Viktor még mindig a „migrációs kísértetre” épít.

Hétfőn a magyar miniszterelnök Ursula von der Leyennek címzett levelet tett közzé, amelyben felhívta a Bizottság figyelmét a keleti határokon át történő illegális migrációra. A magyar kormányfő szerint ez az ügy „különleges intézkedéseket” igényel. „A biztonságunk és a területi integritásunk forog kockán. A Bizottságnak ezért le kellene állítania a tagállamokkal szembeni valamennyi jogsértési eljárást” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató