2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Donáth Anna: "nem kell lemenni kutyába, csak mert a Fidesz ezt csinálja"

A Momentum új elnöke azt mondta, azon dolgozik, hogy minél hamarabb kiderítse, mire ment el az ellenzékben az elmúlt egy hónap - úgy gondolja, az ellenzéki szövetség pártjai a tárgyalóasztal mellett próbáltak egyről a kettőre jutni, de ez kevés. Márki-Zay Péter "migránsszámlálójával" kapcsolatban úgy vélekedett: nem lehet szó nélkül elmenni a Fidesz gyűlöletkeltése mellett, de hogy az ellenzék milyen eszközöket használ, kiállít róla egy bizonyítványt.

Donáth Annát az ATV Egyenes Beszéd című műsorában először arról kérdezték: miért "esett ki" a Momentum elnökségéből tavaly nyáron, amikor legutóbb tisztújítást tartottak. A párt új elnöke szerint ennek egyszerűen az volt az oka, hogy ő akkor éppen frissen megválasztott EP-képviselő volt, akkor a közösség azt gondolta, ő inkább foglalkozzon azzal. Szerinte az elmúlt két és fél éves, ottani munkájának köszönhető, hogy most megkapta a bizalmat, és ebben a szellemben szeretné folytatni a munkát.

A Momentum elnöke a Telexnek adott interjújában azt mondta, szerinte sokan hátradőltek az előválasztás után, és az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon. "Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat" - fogalmazott. Azt is elmondta, látja az erőt Márki-Zayban, azt azonban hibás lépésnek tartja, ha a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdenek el hadakozni. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Márki-Zay Péter múlt héten "migránsszámlálót" helyezett el a déli határkerítésnél, és egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán végrehajtotta a Soros-tervet a menekültek betelepítésével. 

Most Donáth Anna a műsorban elmondta, még mielőtt a hódmezővásárhelyi polgármester mellé álltak volna, a közösségen belül volt egy szimpátiaszavazás, hogy kit támogatnának jobban, a többség pedig Márki-Zayt nevezte meg, mint mondta, nem volt ebből soha felzúdulás. Szerinte az előválasztás első köre szólt az érzelmekről, a második pedig arról, ki tudja egyesíteni az ellenzéket.

A Momentum elnöke elmondása szerint most épp azon van, hogy minél hamarabb kiderítse, mire ment el az elmúlt egy hónap. Mint megjegyezte, "nyilván nem munka nélkül", hanem egy asztal mellett próbáltak egyről a kettőre jutni az ellenzéki pártok, de szerinte ez kevés.

Úgy fogalmazott: nem vonja kétségbe, hogy megegyezni, közös kampányt kialakítani idő és energia, de közben szerinte a választók magukra vannak hagyva, "egy hónapja nem láttak minket", holott előtte például az előválasztás, a kampány megmozgatta az embereket. Szerinte most is erre vár az ellenzéki választók többsége, de a politikusok a tárgyalóasztaloknál ragadtak október 23. után.

Márki-Zay Péter "migránsszámlálójával" kapcsolatban azt mondta: nem mehetünk el szó nélkül a Fidesz gyűlöletkeltése mellett, "de hogy milyen eszközöket használunk, kiállít rólunk egy bizonyítványt". Úgy fogalmazott: nem kell lemenni kutyába, csak mert a Fidesz ezt csinálja. Ugyanakkor hangsúlyozta: fognak találkozni és beszélni Márki-Zay Péterrel, a Momentum elkötelezett szövetségese, ezért segíteni fogják a munkáját.

Listaállítás - mikor?

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz tárgyalás a listaállításról, Donáth Anna azt mondta, nem tudja a pontos menetrendet, de úgy látja, beragadtak az álláspontok arról, egyáltalán mikor kell erről beszélni. Ugyanakkor szerinte nem a listáról kell beszélni, ugyanis az ellenzéki pártoknak nem egymással, a szavazókkal van dolguk.

Szerinte még el sem indult ez a párbeszéd a listaállításról, de reméli, hogy ez még karácsony előtt bekövetkezik. Elmondta, hogy ő jelenleg nincs rajta a közös listán, de azért vállalta az elnöki feladatot, hogy itt is megmutathassa, mire képes.

Arra, hogy szeretne-e rajta lenni a közös listán, és hogy emiatt hazajönne-e az Európai Parlamentből, Donáth azt mondta: mindig munkára jelentkezik, nem pozícióra. Ha a Momentum közössége úgy dönt, hogy rá inkább itthon van szükség, a magyar parlamentben, le fognak ülni és át fogják ezt beszélni - tette hozzá.

A lezajlott előválasztásban elhibázottnak tartja, hogy bizonyos játékszabályok folyamatosan változtak, most az a feladat, hogy a sérelmeket feloldják. A hetedik frakciót részletkérdésnek tartja, szerinte először kormányt kell váltani.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató