2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Donáth felszólította Márki-Zayt, hogy szedje már össze magát

Donáth elmondta: fel kell készíteni a Momentum szervezetét és struktúráját a kampányüzemmódra, és új lendületet kell adni a pártnak.



Szerinte sokan hátradőltek az előválasztás után, és az elmúlt egy hónapot kidobta az ellenzék az ablakon.

„Egy hónapja arra vár mindenki, hogy Márki-Zay Péter kitalálja, hogyan álljon össze a közös csapat”

– nehezményezte Donáth, aki szerint sokkal fontosabb feladat lenne, hogy elkezdjenek végre a választóikkal beszélni, és megmutassák, hogy az ellenzéki közösség képes együtt dolgozni.

Donáth úgy érzi, Márki-Zay Péter győzelme meglepetést okozott, és mintha a pártok kicsit azt gondolnák innentől kezdve, hogy már nem őket nyomja a felelősség súlya. „Biztos vagyok benne, hogy nem ez történne, ha egy párt adta volna a miniszterelnök-jelöltet” – fogalmazott a Donáth, aki szerint „minden egyes olyan perc, amikor nem a kormányváltásért és az egység megteremtéséért dolgoznak, amikor nem az emberek problémáival foglalkoznak, az egy-egy lépés hátrafele a kormányváltástól”.

Donáth egyébként „látja az erőt” Márki-Zayban

, hogy végig tudja vinni azt, ami a miniszterelnök-jelöltséggel jár, és örülnek is a sikerének, „hiszen azokat az üzeneteket tűzte zászlajára, amiket a Momentum is képvisel a megalapítása óta”, azt azonban hibás lépésnek tartja, ha a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdenek el hadakozni. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Márki-Zay Péter múlt héten migránsszámlálót helyezett el a déli határkerítésnél, és egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán végrehajtotta a Soros-tervet a menekültek betelepítésével.

„Veszélyesnek tartom a narratívaháborúkat, mert azzal azt üzenjük mi is, hogy egy következő kormányzás se lesz tartalmilag és mélységében más” – mondta Donáth, valamit hozzátette: azt sem szeretné, ha a közös kampány uszításon és gyűlöletkeltésen alapulna. „Lehet, hogy ezzel akár kétharmados sikereket is el lehet érni, ez a Fidesz receptje, de azt is látjuk 11 év fideszes kormányzás után, hogy milyen mély sebeket okoz a társadalomban. Bármi is lesz az eredmény jövő áprilisban, az ország egyik fele mély letargiába fog esni. Nekünk ezzel is foglalkoznunk kell, nem mélyíthetjük tovább az árkokat csak azért, mert populista gyűlöletkeltéssel könnyebben lehet szavazatokat szerezni. Nem elég a választást megnyerni, hanem azért kell választást nyerni, hogy egy új Magyarországot építhessünk” – fogalmazott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató