2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Elszórták a pénzt Karácsonyék, teljesen leállhat a héten Budapest tömegközlekedése

Lapinformációk szerint Budapesten akár már ezen a héten leállhat a tömegközlekedés, ugyanis a további működéshez mindenképpen szükség van a kormány által eddig ki nem fizetett 12 milliárd forintra.

A 12 milliárd forint a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásának összege; korábban 24 milliárd forint volt, de még Tarlós István ideje alatt a felére csökkentette a kormány a hozzájárulást. A kormány arra hivatkozva nem fizet, hogy az agglomerációs busz- és HÉV-járatokra vonatkozó megrendelői megállapodás lejárt.

A Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, a BKV november 25-ig, azaz még két napig bírja ki a fővárostól kapott pénzből és az eddig beérkezett jegyárbevételekből. A főpolgármester-helyettes az RTL klubnak pedig azt mondta, a fővárosi közösségi közlekedésben korlátozó intézkedéseke bevezetésére is szükség lehet.

Budapest közösségi közlekedésének fenntartási költségei így oszlanak meg:

- Állami támogatás fedezi a költségek körülbelül 7 százalékát. (Ez lenne a még ki nem fizetett 12 milliárd forint.)
- A fővárosi önkormányzat fizeti a költségek a 60 százalékát.
- A jegyekből, bérletekből származó bevétel a kiadások 33 százalékát fedezik.

A BKV tartalékai tehát vészesen fogynak, a fővárosi önkormányzat nem tud többet adni a korábban már kiutalt 108 milliárd forintnál. 

A lapnak most Kiss Ambrus azt mondta, most tájékoztatni fogják az utasokat, hogy a „kormány sem bliccelhet”, egyben megköszönik mindenkinek, hogy jegyet, bérletet vesz. Viszont bízik benne, hogy szerda éjfélig megjön a kormánytól a pénz és akkor nem lesz gond. Ha mégsem így lesz, korlátozások bevezetésére lehet szükség. A járatritkítás nem megoldás, de a városvezetés fontolóra vette, hogy ebben az esetben erős üzenetet küld és leállítja a teljes budapesti közösségi közlekedést. Hogy mikor történne ez meg, arról Kiss Ambrus nem beszélt, mivel még nem született erről konkrét döntés, a BKV és a BKK vezetőivel sem egyeztettek eddig. Ha a leállás mellett döntenek, az utasokat időben értesítik.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési egyesület elnöke korábban a Blikknek azt mondta, politikai játszmáról van szó, valószínűtlen, hogy a főváros leállítaná a közösségi közlekedést. Vehet fel hitelt a további működtetésre, persze, akkor a kamatokat közpénzből kell majd fizetni.- számolt be a Blikk.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató