2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: Ilyen arányban vezetni a választások előtt, ez a legveszélyesebb dolog

Orbán szerint a Fidesz esélyesként vág neki a választások előtti időszaknak, bravúrokat sem kell bemutatniuk a győzelemhez a hátralévő öt-hat hónapban. A miniszterelnök a Nézőpont Intézet születésnapi rendezvényén beszélt arról, hogy „a rezsiharc örök”.

A kommunisták mindig kifogynak mások pénzéből, és aztán ilyenkor adót emelnek – mondta Orbán Viktort Margaret Thatcher brit miniszterelnökre utalva a kormányközeli elemzőintézet 15. születésnapi rendezvényén a Szépművészetiben, ahonnan a rezsicsökkentésre kanyarodott:

A rezsiharc örök, és ez a mostani, előttünk álló választáson sem lesz másképpen

– mondta, arról beszélve, hogy bár a politika intellektuális rétegei is fontosak, de az embereket végül leginkább a megélhetés érdekli. Innen egy mi és ők típusú felosztás jött, ahol az ők az áremelő liberálisok: „Vagyunk mi, akik a rezsit csökkentettük, alacsonyan akarjuk tartani, és vannak, akik azt mondják, hogy ez ésszerűtlen, hagyni kell, hogy a piac szabályozza ezt a kérdést, az emberek fogyasszanak inkább kevesebbet, és fölmondják a liberális tankönyveket”, aminek a vége a megélhetési költségek emelése.

A miniszterelnök a 2006-os őszödi beszéd utáni időszakot a hazugság korának nevezte, amikor tudatosan „megvezettek egy egész országot”, úgy lehetett választást nyerni, hogy titkolták és meghamisították a költségvetés számait. Orbán Orwellt idézte, miszerint a hazugság korában kimondani az igazat forradalmi tettnek számít, és mivel szerinte a Nézőpont Intézet akkor is „ki merte mondani, hogy kettő meg kettő az négy, amikor mindenki az ellenkezőjét harsogta”, a 2006-ban megalapított kormányközeli think-tanket váratlanul forradalmi szervezetnek minősítette.

Orbán mondandójának érdekesebb része a Fidesz választási esélyeiről szólt, amit nagyon optimistán ítélt meg. A Nézőpontot vezető Mráz Ágoston Sámuel előtte ismertette a közvélemény-kutatási adataikat, amik hónapok óta a kormánypártnak kedveznek: a novemberi méréseik szerint a Fidesz-KDNP-re 56 százalék szavazna, míg az ellenzéki közös listára csak 42 százalék, vagyis az esélyeken Márki-Zay Péterminiszterelnök-jelöltsége sem változtatott. (Egészen más a Závecz Research szintén novemberi felmérésének eredménye: eszerint az ellenzéki lista vezet négy százalékpontos előnnyel a Fidesz előtt.) Orbán a Nézőpont számaira utalva mondta:

„Ilyen arányban vezetni a választások előtt, ez a legveszélyesebb dolog, ami előfordulhat”,

és az aktuális futballhasonlat szerint, ha 1-0-ra vezetsz túl hamar, az sose jó, mert elkényelmesít és felhozhatja az ellenfelet. A politikában egy-két nap alatt is megváltozhatnak a dolgok, mondta Orbán, és a Városháza állítólagos eladási terveivel kapcsolatos ügyre utalva ütött egyet Karácsonyon.

„Azzal kell észszerű módon kalkulálnunk, hogy az előttünk álló választásnak a mi politikai közösségünk úgy vág neki, hogy esélyes” – mondta a beszéde végén Orbán Viktor, azzal fejezve be, hogy a mostani elemzések szerint a kormánypártnak „elegendő a következő 5-6 hónapban bravúrok bemutatása nélkül, tisztességesen, becsületesen, napi sok-sok órát dolgozva az emberek megélhetését szem előtt tartva” elvégezni a munkát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató