2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Karácsonykor saját vásárt tarthat a berlini LMBTQ-közösség

Ünnepel a berlini LMBTQ-közösség, Köln, Hamburg és München után ugyanis immár a német főváros meleg és transzszexuális közössége is saját karácsonyi vásárt rendezhet. Eközben Nyugat-Európa egyre több városában cserélik le a hagyományos karácsonyi vásár elnevezést a politikailag korrekt „téli vásár” kifejezésre.

Kanada legnépesebb városában, Torontóban pedig mostantól nemes egyszerűséggel Szeszfőzdék téli falujának nevezik az ország egyik legrégebbi karácsonyi fesztiválját.

A karácsonyi vásárok tradíciója a német hercegségekből kiindulva terjedt el, Európában elsőként Drezdában tartottak „decemberi vásárt”, a feljegyzések szerint 1434-ben. A karácsonyi készülődés jegyében már a késő középkorból írásos emlékek vannak arról, hogy Bécsben, Münchenben, Frankfurtban, Nürnbergben és Bautzenben is Weihnachtsmarktot (karácsonyi vásárt) vagy Christkindlmarktot (körülbelül: az újszülött Krisztus vására) tartottak a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe előtt.

Ezt a több mint fél évezredes hagyományt igyekeznek megtörni különféle progresszív csoportok, amelyek az elmúlt években egyre hangosabban követelik, hogy töröljék el a karácsonyi vásárok hagyományait, és tegyék „befogadóbbá” azokat.

Forrás: Demokrata

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató