2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A leendő cseh miniszternek nem tetszik a V4-ek szoros együttműködése

Andrej Babiš cseh miniszterelnököt közvetlenül a csehországi parlamenti választások előtt megtalálta a Hálózat! Addig a közvéleménykutatók folyamatosan az ANO-t mérték az első helyre, mégis elbukták a választásokat Babišék. A választásokat a jobboldali, hárompárti Spolu nyerte 27,62 százalékkal, megelőzve az eddig kormányzó centrista ANO-t, amely 27,28 százalékot ért el.

Valószínűleg azért kellett megtalálni Babišt a választások előtt, hogy vereségével meggyengítsék a cseh nemzeti irányvonalat, és megerősítsék a brüsszelit, valamint éket verjenek a közösen jól muzsikáló, az EU-ban egyre nagyobb politikai és gazdasági befolyásra szert tevő V4-eket.

A tagállamok szoros együttműködése nem csak az Európa Unió érdekeivel állt szemben, hanem egyes amerikai (Soros György) körök Európával kapcsolatos elképzeléseinek is szemet szúrt.

Alakul most az új cseh kormánykoalíció, amelyben a leendő kormány európai ügyekért felelős miniszterjelöltje (ilyen eddig még nem volt), Mikuláš Bek jelenlegi szenátor a napokban kijelentette, hogy

szerinte túlértékelt a visegrádi együttműködés, és miniszterként gyengíteni szeretné Csehország kapcsolatait a jelenlegi lengyel és magyar kormánnyal. Helyette Németországra és más nyugat-európai országokra akar összpontosítani.

Szlovákiát ennek kapcsán meg sem említette, természetesnek véve azt, hogy a kis ország mindenben követni fogja az egykori nagytestvér irányvonalát, még akkor is, ha az mostohatestvérként kezelte az együttélés során.

Különben sem fordult elő eddig túl gyakran, hogy az önálló Szlovákia külpolitikájában önálló véleményt hangoztasson. Inkább volt mindig simulékony valamilyen irányba.

Bek tehát fonetikusan értelmezett nevéhez híven visszakozott a V4-ek szövetségétől. Ennek ellenére a kormánykoalíciós megállapodás szövege egyelőre még az Európai Unióval és a NATO-val egyenrangú szövetségként emlegeti a visegrádi tagállamokat. De Mikuláš Bek ezt a mondatot is bírálta a megállapodásban, kijelentette, „beszélni fog erről a miniszterelnökkel”, aki előreláthatólag Petr Fiala lesz. A jövendő kormányfő egyelőre még óvatos, nem hallatta hangját a témában. A V4-es együttműködésről elsősorban az ODS nevű párttal, a kormánykoalíció legnagyobb tagjával lehetne vitája abban az esetben, ha követné a Bek által meghatározott irányvonalat. Ez a párt ugyanis az Európai Parlamentben szövetségese a lengyel PiS-nak, Kaczyński pártjának.

Még az is adhat némi reményt a V4-ek jövőjének, hogy esetleg Miloš Zeman államfő közbeszól, és az új cseh kormány beiktatásáért Mikuláš Bek jelölésének mellőzését kéri cserébe, akivel a köztársasági elnök nincs túl jóban.

A személyes konfliktus oka, hogy 2013-ban a miniszterjelölt a Masaryk Egyetem rektoraként megtagadta, hogy Zeman felszólaljon az egyetemen. Erre revansként az elnök nem hívta meg Beket a nemzeti ünnepségekre. Ki tudja, mennyire lesz kedve a betegségéből lábadozó Zemannak ilyen kinevezési dolgokkal bíbelődni. Viszont elnöki ambíciói már nem lehetnek, a parlamenti választások nem az ő szájíze szerint alakultak, legalább ezzel betehet az új cseh kormánynak.

Magyarország és Lengyelország szempontjából viszont nagyon fontos lenne a V4-es szövetség jövője!

Forrás: Ma7.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató