2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Aggódás Európában: megjelent az új koronavírus-variáns egyenesen Afrikából

Omikronnak hívják

Világszerte komoly aggodalmat kelt a koronavírus egyik új változata: az Afrika déli részén megjelent kórokozó meglepően sok ponton mutálódott, így képes lehet kikerülni az oltások nyújtotta védelmet. A vírus gyorsan terjed: miközben több ország beutazási tilalmat rendelt el Afrika déli államaiból, már Európában is megjelent az új változat. Az EU is beutazási korlátozásokat fontolgat, a piacok idegesen reagálnak.

„Mindenképpen nyomon kell követni az Afrika déli részén talált új variánst, mert horrorisztikus a tüskeprofilja, arra gyanakszom, az immunválasz szempontjából ez lehet talán az eddig ismert legveszélyesebb változat” – írta Tom Peacock, a brit Imperial College virológusa. Az egyelőre csak B.1.1.529 variánsként ismert vírus – amely valószínűleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki válságtanácskozásán kapja meg a görög ábécéből rá jutó hivatalos nevét, valószínűleg a nűt – világszerte komoly aggodalmat kelt. A WHO arról is dönt majd, hogy az új változat csak a megfigyelésre ad-e okot, vagy már aggodalomra is.

 

 

 

Evolúciós ugrás

Az aggodalmat elsősorban az indokolja, hogy a korábbi változathoz képest meglepően sok ponton mutálódott, a szakemberek egy része szerint a koronavírus „evolúciós ugrást” hajtott végre. Tulio de Oliveira, a Dél-Afrikai Köztársaság járványügyi hivatalának igazgatója szerint a SARS-CoV-2 eredeti változatához képest az új variáns 50 ponton mutálódott, s ebből 32 azt a tüskeproteint érinti, amely ellen a fertőzést megakadályozó, vagy súlyosságát enyhítő védőoltások készülnek. A 32-ből tíz mutáció pedig a tüske azon részén következett be, amely elsőként érintkezik az emberi szervezet védekező mechanizmusaival és megpróbál azon rést ütni. (A világot már bejárt delta variáns a tíz helyett csak két mutációt tartalmazott.) A sok mutáció pedig azt jelentheti, hogy a védőoltások hatékonysága drasztikusan csökken, így azokat fel kell frissíteni, ami időveszteséget jelent a pandémia elleni harcban.

A másik ok az, hogy a jelek szerint a B.1.1.529 képes a gyors terjedésre. Bár az új változat kiinduló pontjaként számontartott dél-afrikai tartományban, a legnépesebb várost, Johannesburgot is magába foglaló Gautengben még csak kevesebb mint száz esetben igazolták, hogy a fertőzést az új variáns okozta, nem hivatalos beszámolók szerint a térségben már ez a változat felelős az új fertőzések többségéért, és a B.1.1.529 megjelenhetett már valamennyi tartományban, és megindulhatott a határon túlra is.

Ezt támasztja alá az is, hogy pénteken először Hongkongból és Izraelből, majd Belgiumból is jelentettek B.1.1.529 vírussal fertőzött embert. Izraelbe egy Dél-Afrikával nem is határos országból, Malawiból érkezett személy hurcolta be a kórokozót. A helyi médiumok szerint a hongkongi és izraeli fertőzöttek egyébként be van oltva és védettnek minősülnek.

Kiugróan magas R-szám

Susan Hopkins, a brit Egészségvédelmi Ügynökség (UKHSA) főtanácsadója szerint aggodalomra ad okot, hogy magas – 2,0 – a B.1.1.529 R-száma, azaz az első adatok szerint egy beteg átlagosan két másik személynek adja tovább a kórokozót. „Csak a pandémia kezdetekor láttunk ilyen magas számot” – mondta. Az új változat a szakemberek szerint egy olyan páciens szervezetében jött létre, aki – valószínűleg immunrendszere gyengesége miatt – hosszú ideig harcolt a vírus ellen, ám nem tudta legyőzni azt, így a közben jelentősen megváltozott kórokozó átkerülhetett más személyekre is. A gondokat tovább súlyosbítja, hogy már az új változat is mutálódott. „A Dél-Afrikában talált új változatnak is vannak már mutációi, és egyelőre ismeretlen ezen variánsok biológiai összetétele. Tényleg aggódunk” – közölte pénteken Lothar Wieler, a németországi járványkezelést irányító Robert Koch Intézet vezetője.

Az új változat megjelenése miatt sorra jelentik be az országok az afrikai kontinens déli részéről érkezők számára a beutazási tilalmat. Eddig többek között Nagy-Britannia, Izrael és Szingapúr állította le a repülőjáratokat, s az EU is ezt fontolgatja. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, a testület a tagállamokkal együttműködve javasolja a válsághelyzeti utazási korlátozások bevezetését. Több tagállam nem vár a közös döntésre Csehország, Olaszország és Németország is leállította a légiforgalmat az afrikai kontinens déli részével. Az aggodalmakra és a korlátozásokra a piacok is reagáltak: zuhant a légitársaságok részvénypiaci árfolyama, és esett az olajár is.

Megválaszolatlan kérdések

A korlátozások annak ellenére szaporodnak, hogy egyelőre sok fontos kérdésre nincs válasz. Például arra, hogy a B.1.1.529 veszélyesebb tüneteket képes-e produkálni, mint az eddig ismert változatok. A béta variáns – amely 2021 elején okozott rövid ideig tartó riadalmat – például nagyon hatékony volt az immunválaszok kikerülésében, ám szerencsére nem okozott komoly tüneteket. A delta viszont nem túl erős az immunrendszer kijátszásában, viszont komolyabb tünetekkel járó betegséget okozhat. (A deltát 2020 végén, Indiában fedezték fel, és néhány hónap alatt az egész világra átterjedt.)

Azt sem tudni, hogy az új változat mennyire lesz képes terjedni egy olyan közegben, ahol a lakosság átoltottsága jóval magasabb, mint Dél-Afrikában, ahol az embereknek csak a negyede számít védettnek. Francois Balloux, a londoni University College genetikai intézetének igazgatója szerint nincs ok a pánikra. „Gondokat okozhat az új variáns, de ebből nem lesz új világjárvány. Nem fog egyik napról a másikra elveszni az eddig felhalmozott immunitás” – mondta a BBC-nek.

 

(HVG)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató