2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Orbán Viktor: Egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet

A miniszterelnök péntek reggel interjút ad a Kossuth rádió reggeli műsorának, a Jó reggelt, Magyarországnak. A miniszterelnök azzal kezdte, reménykedett benne, hogy ennyire sikeres lesz az oltási hét, amikor regisztráció nélkül lehetett jelentkezni oltásokra. 

Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Sikeres az oltási akcióhét, meghosszabbítják egy héttel - jelentette be. A gyerekek oltását tanácsolja a szülőknek.


Az élő tudósításunk véget ért 

A jobboldal adót csökkent, a baloldal emel

„A baloldal abban hisz, hogy adót kell emelni, mi meg abban, hogy adót kell csökkenteni” – a krmányfő szerint az előbbi esetben munkanélküliség van, utóbbi esetben inkább munkaerőhiány. „Az adócsökkentéssel pénz marad a gazdaságban, ami újabb munkahelyeket teremt, mi ebben hiszünk”, Orbán szerint a választások tétje így az is, hogy maradhat-e az adüócsökkentés vagy jön újra az adóemelés.

Orbán: engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek

Mindegy, hogy hogyan változik a gáz meg az áram ára, azt a lakosság számára le kell szorítani egy elfogadható szintre. “Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek”. Ez a rendszer működik, van rá a kormánynak nyolcéves gyakorlata, mindegy, hogy piacellenes vagy sem. “Nem tudom, ki az a Mr. Piac, aki bekopogtat az ajtón” – Orbán szerint nincs, aki azt mondhatja, hogy a rezsicsökkentés nem működhet. "Ez egy megvédhető, jó rendszer, Brüsszelben is megvédtük, mert a multik ettől nem boldogok, mert az ön zsebéből szeretne több pénzt kivenni." “A magyar kormány nem a multik, hanem az emberek oldalán áll." Nem lehet, hogy az ár egekbe ugorjon és akkor a cégek egekbe ugró profitot vigyenek el, ezt korlátozni kell. A háztartások érdekében való kormányzati beavatkozás legitim és helye”s – összegzett a kormányfő.

Németország bevándorlóország

Nem lehet azt büntetni, aki a fizikai határvldemet bizosítja, márpedi Orbán szerint az EU ezt teszi. „Soros György szervezeteinek ad pénzt” az EU, de a határvédekezésre nem ad. „Magyarország nem akar bevándorlóország lenni”, Németország azonban már célként tekinti, hogy saját maga bevándorlóországgá váljon. Ezt a két nézőpontot össze kell hangolni, elfogadnik hogy Közép-Európa nem akar bevándorlást, amely Orbán szerint ismét erősödik, „naponta 30 ezren hagyják el Afganisztánt.”

Támadnak a migránsok három irányból

Az idei évben több mint 100 ezer mingrást állítottunk meg a magyar határon, ez inkább háromszoros növekedés az előző évhez képest". Orbán szerint a “migránstámadás” három felől érkezik: Olaszország felől, Belaruszon át Lengyelország felől és elsősorban Balkán felől.

"Az unió azt szertné, hogy ez a százezer ember legyen itt Magyarországon" – mert az EU nem fogadja el, hogy a határon át Magyarország “visszadobja vagy visszavezeti” ezeket az embereket, “akik nem kopogtatnak”.

Jöhetnének határátkelőn a papírjaikkal, amire majd mondunk valamit. "Leginkább azt, hogy az ilyen papírok elbírálása nem a magyar határon történik, hanem annak az országnak a nagykövetségén történik, ahonnan jönnek, vagy amely országokon áthaladnak"

Orbán szerint a helyzet egyszerű, az elbírálást kívül kell végezni, az EU másfajta megközelítése ostobaság.

A nyugatinál nagyobb a magyar egészségügyi kapacitás

Besegítő rendőrök és katonák, egészségügyben dolgozók és a közigazgatási dolgozók együttműködésével elkerülhető az egészségügyi rendszer összeomlása – mondta Orbán, aki szerint a magyar egészségügy kapacitása nagyobb, mint Nyugat-Európában. „Ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként életben kell tartanunk.”

Tudományosan igazolt, hogy be lehet oltatni a gyerekeket

December 20-án jön az első szállítmány az 5-11 éveseknél bevethető vakcina. Ebből 130 ezer jön Magyarországra. Orbán szerint kellett is ennyi idő, mire eljutott a tudomány oda, hogy megalapozottan mondhatja, hogy van erre a korcsoportra is bevthető vakcina „legalábbis az egyik gfyógyszergyártónál”. A Pfizer nevét nem ejtette ki.

Vegyék föl a harmadik oltást!

„Alarmírozni kell az embereket: kérem önöket, vegyék föl a harmadik oltást” – Orbán szerint nem lehet azzal a hozzáállással nekiállni, hogy a járvány végére az emberek oltottak, gyógyultak vagy halottak lesznek. Orbán szerint durva volt ez a német kormány részéről korábban elhangzott mondat, inkább azon kell dolgozni, hogy minél többen felvegyék az oltást.

A magyarok sokszor hagynak fontos dolgokat az utolsó pillanatra

Olyan sikeres az oltási hét, hogy ezt meghosszabbítjuk egy héttel – mondta Orbán Viktor a regiztráció nélkül oltást biztosító lehetőségről. Jellemzően olyanok jelentkeztek, akik már a harmadik oltásra érkeztek. „A megoldás a harmadik oltás”, nem a lezárás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató