2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Rengeteg a migráns a délvidéki Horgoson, a helyiek félnek

Egy belga rendszámú piros-fehér kisteherautóból kiszállnak a férfiak és feltöltik a migránsok telefonjait. A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság helyi illetékesei szerint hatszázan lehetnek most a migránsok Horgoson és környékén, illetve kissé feljebb, a Holt-Tisza környékén nagyjából még háromszázra becsülik az ott tanyázó illegális bevándorlók számát.

A migránsválság egyre súlyosabban érinti Horgost, a települést gyakorlatilag ellepték az illegális bevándorlók. A központban csak a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság két biztonsági embere próbálja fenntartani a rendet, felváltva.
 
Nem hivatalosan azt is megtudta a Pannon RTV stábja, hogy nemcsak néhány taxis hordja a hívatlan vendégeket: tegnap például az egyik menetrend szerinti buszjárattal mintegy ötven migráns érkezett Belgrádból Horgosra.
 
Kisebb-nagyobb csoportokban gyalogolnak délelőttönként a határövezetben feltorlódott migránsok Horgos központjába bevásárolni. Az elhagyott, egykori határrendészeti épületeknél általában tüzet gyújtanak és melegszenek. Amint megpillantják a tévéseket, egyikük agresszíven felkap egy csövet és fenyegetőzve felénk indul, miközben azt kiabálja, ne kamerázzák őket. Úgy tudják, az általuk elfoglalt épületekben a saját törvényeik érvényesek.
 
A horgosi határ felé vezető autópálya és közút közötti részen a már megszokott, belga rendszámú piros-fehér kisteherautóból meleg holmit, gyógyszert osztanak a migránsoknak, feltöltik a telefonjaikat, és orvosi ellátást is kapnak. Horgos központjában folyamatosan gyülekeznek a migránsok, lassan senki sem tudja távol tartani őket. A helyiek pedig félnek.
 
Dukai Eszter: „Én igen, mert egymagam vagyok, a gyerekek nincsenek idehaza. Én bizony, hogy nem jövök ki, mert nálam elég nagy is a lakás, és félek, hogy bejönnek majd idővel. És akkor nem mindegy.”
 
A helyiek úgy érzik, félelmük nem alaptalan.
 
Püspök Verona: „A taxisok, meg akik viszik őket az utcán végig. Napközben, vagy éjszaka, az Isten tudja, hogy hányan, meg hány autóval viszik őket, és akkor lenn van a tanyám, úgy félek, hogy egyszer beköltöznek oda. Nagyon, nagyon. Mert mindenre képesek, mindenre.”
 
Horgos határövezetében, a Horgos-Röszke közúti határátkelőhely közvetlen szomszédságában, amerre csak a szem ellát, a hideg beálltával minden olyan épületbe, amely üresen áll, és amely elhagyatott, migránsok költöztek be. A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság helyi illetékesei szerint nagyjából hatszázan lehetnek most Horgoson és környékén, illetve kissé feljebb, a Holt-Tisza környékén nagyjából még háromszázra becsülik az ott tanyázó illegális bevándorlók számát.
 
Forrás: pannonrtv.com

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató