2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Karikó Katalin: a Pfizer egy hónap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot

Bár a Dél-Afrikában megjelent új koronavírus variáns a jelek szerint ellenállóbb az eddigi oltásokkal szemben a korábbi mutációknál, az oltóanyag fejlesztők is felkészültek: Karikó Katalin szerint a Pfizer az eddigi 100 nap helyett 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot.

Több vakcinagyártó cég, így a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat a koronavírus legújabb mutációjával kapcsolatban. Két hét múlva kiderül, hogy hatékony–e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina. Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte,

a Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni.

Hozzátette, nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna

– fogalmazott Karikó, hozzátéve: most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.

Forrás: PS, ATV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató