2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Bige levélben hisztizik az agrárminiszternek

Az ellenzék oligarchája egy, a 24-hu-nak eljutatott nyílt levélben reagált arra, hogy Nagy István közölte: kiszámolják, mennyi pénzzel károsította meg Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat.

Nagy István már korábban kijelentette, hogy

Bige László „felbecsülhetetlen kárt okozott” azzal, hogy cége – piaci helyzetét kihasználva – mesterségesen emelte a műtrágya árát,

most pedig az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy számszerűsítse, mennyi pénzzel károsította meg Bige, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa a magyar gazdákat – közölte a miniszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján.


 
Bige László ezt követően egy, a 24.hu-nak eljutatott nyílt levélben reagált Nagy István bejelentésére.

„Az elmúlt napokban Ön hevesen kampányol a mellett, hogy kiszámolják, mennyivel károsítottuk meg a magyar gazdákat az elmúlt 10 évben… Segítünk egy kicsit a számolásban Önöknek” – kezdi Bige, aki szerint Nyugat- Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. „Ez azt jelenti, hogy mintegy 29 milliárd 880 millió 107 ezer 885 forinttal segítettünk a Magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények!” – vélekedik.

Bige azt írta: ma Európában a „Pétisó (CAN) európai ára a Fertecon független statisztikai irodája szerint tonnánként 610 – 625 euró. Kikötőben, hajóban, ömlesztve a nagykereskedők részére. A végfelhasználói ár big bag-be csomagolva, német régióban tonnánként 700-750 euró között van. Benelux és Skandináv államokban 750-800 euró a tonnánkénti ár. Anglia és Franciaország ettől még magasabb. Mi ehhez képest ma tonnánként 585 áron szállítjuk csomagolva a végfelhasználók udvarára. Ez megkérdőjelezhetetlen tény!” – magyarázza.

Bige szerint az sem igaz, hogy a miniszter állítása szerint nem akarnak a magyar termelőknek műtrágyát eladni csak 1 nap ebben az évben. „Ehhez képest a valóság az, hogy mi minden nap adunk el műtrágyát a magyar gazdáknak. Idén november hónapban 129 ezer 479 tonnát értékesítettünk magyar termelők részére, többet, mint az egyhavi gyártási kapacitásunk (70 üzletkötő és szaktanácsadó járja folyamatosan a termelőket és kínálja a terméket). Az is igaz, hogy decemberben 1 napos akció keretében fogunk eladni műtrágyát, az úgynevezett Black Friday akció keretében, ahogyan azt már a korábbi években is tettük. Ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első 5 hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat” – írja a korrupt vállalkozó.

Ezután úgy folytatja: „Ön bátorkodott engem megbélyegezni kommunista vörösbárónak. Mielőtt ezt tette, utána kellett volna, hogy nézzen, hogy én nem voltam úttörő, nem voltam KISZ tag, és nem voltam soha egyetlen pártnak tagja, Önnel szemben. És soha egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét. Ezt ma sem teszem. Ön megbélyegzett engem azzal, hogy hitelt kaptam a szocialista kormánytól. Kellene, hogy tudja, hogy a hitelnek van egyetlen rossz tulajdonsága. Vissza kell fizetni kamataival együtt, amit én természetesen megtettem. Tehát adományként semmit nem kaptam” – írta Bige, aki szerint a miniszter politikát akar a világpiaci trendekbe vinni, mindezt pedig azért – vélekedik –, mert Bige nyíltan elmondta, hogy nem ért egyet a politikájukkal.

A milliárdos ezután felsorolja, mivel nem ért még egyet. Nem ért egyet a lopással, és a protekcionista gazdaság politikával; azzal, hogy Magyarországot nem iparosították újra; azzal, hogy azt mondják, hogy a magyar autóipar jól teljesít, mert a magyar autóipart Audinak, Mercedesnek és Suzukinak hívják, ahol „mi csak napszámosok vagyunk”; és azzal, hogy „mindenkinek van munkája, igaz Ausztriában, Németországban és Angliában, viszont ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége itthon szeretne dolgozni.”

Bige a levelét azzal zárta, hogy szerinte a miniszter „beállt abba a sorba”, ahol megpróbálják őket tönkretenni. „Pedig kellene, hogy tudja, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar vállalat, amely 2010-ig 130 millió euró és 2010 után 450 millió euró értékű beruházásokat hajtottunk végre a saját finanszírozásunkból (kötvény kibocsátás révén), és nem a magyar vagy európai uniós adófizetők pénzéből” – teszi hozzá a vállalkozó.

Bige ellen legutóbb kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint vesztegetés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. Októberben pedig a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintra bírságolta kartellezésért a Nitrogénművek Zrt.-t.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató